NYHETER 2020-10-19 KL. 18:30

Nedskräpning ett växande problem: ”Fler ärenden i år”

Av Hans Nilsson

Nedskräpning ett växande problem: ”Fler ärenden i år”
- Det kostar kommunen skattepengar att åtgärda nedskräpningen. Det känns onödigt att skattepengar ska gå till sådant, säger Kaisa Sandstedt, enhetschef på miljöskydd i Växjö kommun. Foto: Växjö kommun

VÄXJÖ. Nedskräpning i skog och mark är ett växande problem i Växjö kommun.- I år har ärendena om nedskräpning ökat. Det kostar kommunen skattepengar och det är ett olämpligt beteende, säger Kaisa Sandstedt, enhetschef på miljöskydd i Växjö kommun.
Att det slängs hela bohag i naturen som i exemplet på Telestad är ovanligt, enligt Kaisa Sandstedt på miljö- och hälsoskyddskontoret i Växjö.
Men annars är nedskräpning ett vanligt ärende på kommunen, och i år har antalet ärenden ökat.
- Vi har i år hittills fått in 36 ärenden om nedskräpning, och det är en ökning jämfört med tidigare år. Det är vanliga privatpersoner som hör av sig till oss med klagomål om nedskräpning, ofta har det skett stadsnära, förklarar Kaisa Sandstedt.
- Det vanligaste är att man har slängt saker i skogen, och då är det väldigt svårt att hitta den skyldige.
Men kan vi koppla det till en verksamhet eller person så tar vi kontakt med verksamheten och får dem att se över sin avfallshantering och städa upp efter sig.
En förklaring till att det är fler ärenden om nedskräpning i år skulle kunna vara att det är fler människor som är ute i skog och mark på grund av coronapandemin och upptäcker mer, tror Kaisa Sandstedt.
- Men det borde ju vara en självklarhet att man åker till återvinningscentralen på Norremark istället för att kasta det i naturen. Att det är fel att kasta skräp i naturen är något man får lära sig redan som barn, påpekar Kaisa Sandstedt.
- Dessutom kostar det kommunen skattepengar att åtgärda nedskräpningen. Det känns jättetråkigt och onödigt att skattepengar ska gå till sådant, lägger hon till.

hans nilsson