NYHETER 2021-1-5 KL. 18:33

Munskydd på bussar och tåg - men inget tvång

Av Hans Nilsson

 Munskydd på bussar och tåg - men inget tvång
Sedan den 7 januari rekommenderas personer som reser med kollektivtrafik att bära munskydd de tider på vardagar när många människor reser. Det är klockan 7 - 9 och 16 - 18 på vardagar. Foto: Pressbild/Länstrafiken Kronoberg


KRONOBERG. Sedan den 7 januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten resenärer att bära munskydd på buss eller tåg.
Det är ens eget ansvar att ha munskydd med sig - men de som inte bär munskydd ombord under rusningstid avvisas inte.
Det här är ett nytt allmänt råd som Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om och som omfattar hela Sverige.
Man rekommenderar personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd, att bära munskydd de tider på vardagar när många människor reser. Det är klockan 7 - 9 och 16 - 18 på vardagar.
Rådet gäller personer födda 2004 och tidigare, med andra ord personer från gymnasieåldern och äldre.
Rekommendationen om att bära munskydd i kollektivtrafiken gäller inte för resa med färdtjänstresa, sjukresa eller resa med skolskjuts.
Det är resenärens eget ansvar att se till att man har munskydd. Länstrafiken kommer inte att erbjuda munskydd på bussar och tåg.
Har man glömt att ta med sig ett munskydd finns möjlighet att hämta ut ett munskydd på Kundcenter i Växjö mot att man visar att man har giltig biljett.
- Alla måste hjälpas åt för att hindra smittspridningen och därför bör våra resenärer använda munskydd när de väljer att resa med buss eller tåg. Dock är det inte länstrafikens ansvar att införskaffa munskydd, utan det ansvaret ligger på resenärerna att se till att ha det, säger Carina Bengtsson (C), ordförande i trafiknämnden.
Munskyddet ska tas ta på innan man kliver på bussen eller tåget och man tar av det när man har klivit av. Det kastas i papperskorgen efter att man har klivit av. Finns det ingen papperskorg kan man ta med munskyddet hem och slänga det i hushållssoporna.
Varken länstrafiken eller någon annan kommer avvisa de resenärer som inte bär munskydd ombord under rusningstid.
Länstrafiken Kronoberg uppmanar alla att fortsätta hjälpas åt att undvika onödiga resor, hålla avstånd och att bära munskydd i kollektivtrafiken.
För att hindra smittspridningen av covid-19 vill man påminna om att man ska stanna hemma vid symtom, hålla avstånd, ha en god handhygien, umgås endast i en mindre krets och undvika situationer med trängsel.