NYHETER 2021-7-5 KL. 17:41

"Motståndet mot marknadshyror är viktigt för oss"

Av Hans Nilsson


- Frågan om marknadshyror påverkar inte medlemstillströmningen för oss i Växjö och Kronoberg, säger Pernilla Wikelund, ordförande i Sverigedemokraterna i Växjö. Foto: Hans Nilsson


VÄXJÖ. Även Sverigedemokraterna är emot marknadshyror - men i Växjö har det inte varit en fråga som har resulterat i en ökning av antalet medlemmar som i Vänsterpartiets fall.
- Motståndet mot marknadshyror är en viktig fråga för oss, men våra väljare har redan haft koll på och litat på oss i den saken. Kvalitén på tillströmningen är mer intressant, säger Pernilla Wikelund, ordförande i Sverigedemokraterna i Växjö.
I sociala medier och i politiska kolumner har man den senaste tiden kunnat se att även högersympatisörer har imponerats av Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och hennes strid mot Socialdemokraternas och regeringens införande av marknadshyror.
Vänsterpartiet ligger nu på sitt högsta väljarstöd sedan 2002.
- Att Vänsterpartiet ökar kommer väl naturligt av att de har förlorat många som ansett att de tidigare inte agerat på ett bra sätt. De har ju varit Socialdemokraternas dörrmatta. Att de står upp för en egen politik borde ge effekten att förlorade väljare vill komma tillbaka, säger Pernilla Wikelund.
- Jag tillhör de som är mer försiktiga med beundran av Dadgostar. Vänsterpartiet visar fortfarande prov på att inte vara demokratiskt sinnade eftersom man inte är beredd att lyssna till 20-25 procent av Sveriges väljare, anser hon.
I den senaste SVT/Novus-mätningen från slutet av juni går SD framåt med 2,2 procentenheter och har 21, 4 procent. SD är precis som Vänsterpartiet emot marknadshyror.
Men i Växjö har det märkts i form av en motsvarande ökning av medlemmar till SD som Vänsterpartiet sett de senaste veckorna.
- Jag kan inte påstå att just frågan om marknadshyror påverkar medlemstillströmningen till oss i Växjö och Kronoberg. Men vi tjänar på att vi håller vad vi lovar. Jimmie Åkesson har gång på gång sagt att partiet tar varje chans att avsätta denna regeringen. Ett långvarigt och kostsamt hyckleri och maktspel gör att vi befäster väljarnas förtroende, menar Pernilla Wikelund.
- Vi har fått en jämn tillströmning av väljare och medlemmar. Kurvan för medlemsantalet har pekat uppåt en längre tid. Nu är även före detta företrädare från andra partier intresserade av att ställa upp för oss i valet. Det politiska åsiktsförtrycket har tidigare pressat tillbaka den som varit rädd för att förlora jobb och vänner, men nu känner man sig mer bestämd och beredd på att stå upp för sin åsikt.