NYHETER 2020-10-21 KL. 18:37

Moppen har blivit cool: ”Ett snabbt och smidigt fordon”

Av Hans Nilsson

Moppen har blivit cool: ”Ett snabbt och smidigt fordon”
- Det har blivit coolt med moppe. Det är ett fordon man tar sig fram snabbt och smidigt med. Det är rätt många familjer som köper en elmoped för 19 000 kronor istället för en andrabil, förklarar Mattias Sundling på Moppeshopen. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. För inte så länge sedan var det nästan bara gubbar i keps och tuffa tonårskillar som körde moped. Men så är det inte längre.
- Mopeden har fått ett väldigt uppsving hos både flickor och pojkar. Dessutom är det alltfler medelålders som köper elmoped istället för en andrabil, säger Mattias Sundling, som öppnade Moppeshoppen i Växjö i somras.
Mattias Sundling, som är från Tranås från början, har i flera år haft ett stort intresse för cyklar, mopeder och fyrhjulingar.
I mitten av 90-talet startade han cykelaffär i Växjö, Sportson. Den låg på Hejaregatan där Net On Net finns idag.
Men han är egentligen utbildad mellanstadielärare i matematik, naturorienterande ämnen och idrott. Efter fem år avvecklade han cykelaffären och började jobba som lärare på Östra Lugnet i Växjö.
Men nu har han sadlat om igen.
- Jag har jobbat i 20 år som lärare och jag kände att jag ville testa något annat, det var läge för det, och det uppstod dessutom en möjlighet när den här lokalen vid Bil och Marin blev ledig, förklarar Mattias Sundling.

På Moränvägen i samma fastighet som Bil och Marin på Norremark finns nu Moppeshoppen sedan i juli med en snygg logotype som andas 60-talsretro.
Men namnet på affären är lite missvisande. Här säljer Mattias Sundling långt ifrån enbart mopeder.
- Jag har 30 olika modeller av mopeder och både crossmopeder och elmopeder. Men nu när det är höst och snart vinter kommer jag ställa undan mopederna lite och mer gå över till att sälja fyrhjulingar, berättar Mattias Sundling.
Moppeshopen säjer även cyklar, både elcyklar och vanliga cyklar. Dessutom erbjuder Mattias Sundling reparationer och service av cyklar i sin verkstad i fastigheten.
Men det är ändå mopeden som är själen i hans verksamhet. De nyare modellerna av mopeder kan se rätt tuffa ut.
- Det har blivit coolt med moppe, det är en stor andel som skaffar moped idag för att de tycker att det är ett coolt fordon. Alla möjliga människor kör moped. Det är ett fordon man tar sig fram snabbt och smidigt med. Det är rätt många familjer som köper en elmoped för 19 000 kronor istället för en andrabil, förklarar han.






hans nilsson


På Moränvägen i samma fastighet som Bil och Marin på Norremark finns nu Moppeshoppen med en snygg logotype som andas 60-talsretro. Mopeden är själen i Mattias Sundlings verksamhet, men han säljer även cyklar och fyrhjulingar. Foto: Hans Nilsson



Den här gamla mopeden, Crescent E-Type från 1974, är inte till salu. Foto: Hans Nilsson