NYHETER 2020-9-19 KL. 00:22

Mohedas rallykungar tvåa i riksmästerskapet

Av Hans Nilsson

Mohedas rallykungar tvåa i riksmästerskapet
Arne Gustafsson, till vänster och Mats Andersson blev tvåa i Riksmästerskapstävlingen i rally i Ljungby och totalt i hela Riksmästerskapet. - Vi var nära att vinna den här gången, men vi är inte besvikna ändå, berättar Arne Gustafsson. Foto:Privat

MOHEDA. Nu har Mohedas rallykungar slagit till igen. Nyligen kom nämligen föraren Mats Andersson och kartläsaren Arne Gustafsson tvåa i Riksmästerskapet i rally i Ljungby.- Vi är bättre än någonsin och det är fantastiskt kul att få komma ut och träffa likasinnade på tävlingar, säger 70-årige Arne Gustafsson som började med rally för över 45 år sedan.
Riksmästerskapet i rally brukar köras tre till fyra gånger per år. Men i år blev det bara en tävling och med ett mindre startfält på grund av coronapandemin.
Några svenska ekipage avstod från tävlingen och de norska deltagarna kunde inte komma.

Däremot var det annat utländskt deltagande i form av äkta paret Werner och Christa Stein från Hamburg.
Start och mål gick i Ljungby med ett 15-tal tävlande. Två av dem var 69-årige Mats Andersson och Arne Gustafsson från Moheda, och tävlande för Växjö MS. De körde rally ihop första gången redan 1973.
- Det här var en krävande tävling. Ljungby MK bjöd på en välkomponerad bana med mycket bra vägar av olika typer, berättar Arne Gustafsson.
- Asfalterade slingerbultar, typiska småländska rallyvägar och en bit gräsvägar. Dessutom var det en avslutande orienteringsträcka på ett industriområde.
Tävlingen bestod av sex specialsträckor som skulle köras på en idealtid med hemliga tidskontroller med GPS-tidtagning utefter sträckorna. Man fick en prick om man var 0,1 sekund ifrån idealtiden vid varje kontroll.

Mohedas enda hopp i tävlingen, Mats Andersson och Arne Gustafsson, inledde bäst.
Men snart arbetade sig Mikael Knutsson och Carl Gustavsson, MK Rimo, tålmodigt ikapp och förbi dem och vann.
Regerande riksmästarna Roger och Rose-Marie Andersson, Katrineholms MK, var med i topp hela tävlingen, men fick efter ett mindre misstag nöja sig med en tredjeplats.
Arne Gustafsson och Mats Andersson blev till slut tvåa i Riksmästerskapstävlingen i Ljungby och även tvåa totalt i hela Riksmästerskapet.
- Vi var nära att vinna den här gången, men vi är inte besvikna ändå. Det var ju bara för några år sedan vi började köra de här tävlingarna och vi har tagit steg för steg. Vi har bland annat blivit åtta, sjua och sexa och nu tvåa, berättar Arne Gustafsson.
Arne Gustafsson älskar fortfarande att tävla i rally.
- Det är spänningen i tävlingsmomentet som gör att det är så roligt. Att köra så exakt som möjligt och att utmana klockan och köra så perfekt som möjligt. Vi är bättre förarare och kartläsare idag än när vi var unga, vi är mer stabila och håller oss på vägen, säger Arne Gustafsson.


hans nilsson


Kartläsaren Arne Gustafsson, till vänster och föraren Mats Andersson från Moheda körde rally ihop första gången redan 1973. - Vi är bättre förarare och kartläsare idag än när vi var unga, säger Arne Gustafsson. Foto: Privat



- Det här var en krävande tävling. Ljungby MK bjöd på en välkomponerad bana med mycket bra vägar av olika typer, berättar Arne Gustafsson. Foto: Privat