NYHETER 2021-10-21 KL. 09:00

Medborgarkontoret har flyttat in i Tallgården

Av Thomas Edgren

Medborgarkontoret har flyttat in i Tallgården
”Nu står vi åter beredda att ta emot människor fysiskt med sina problem efter pandemi-året”, utbrister enhetschef Jessica Sorting. Foto: Thomas Edgren

VÄXJÖ. Sedan ett par veckor tillbaka hittar du Växjö kommuns medborgarkontor på Tallgården, där man delar lokaler med Statens servicecenter. Här kan du komma oanmäld och få hjälp och råd av samhällsvägledare med saker kring aktivitetsrapportering, jobbsökande eller digitala verktyg.
- Mycket bättre än våra tidigare små lokaler här mittemot. Nu står vi åter beredda att ta emot människor fysiskt med sina problem efter Corona-året, utbrister enhetschef Jessica Sorting.

Det har varit ett lite krångligare år för alla de kommuninvånare som inte förstått det byråkratiska språket i blanketter så bra, behövt hjälp med myndighetskontakter eller kört fast i det digitala. Medborgarkontoret har inte kunnat ta emot fysiska besök sedan mars 2020.
- All hjälp har fått ske av våra samhällsvägledare via telefon och det är klart att det tar längre tid att hjälpa människor på det sättet. Så nu är vi jätteglada över att kunna ta emot människor här i våra lokaler istället, det underlättar mycket, menar Jessica.

Det är på andra våningen i Tallgården, ett kommunlägt ”allaktivitetshus”, som nu Medborgarkontoret rumstrerar. Hela plan två är nybyggt och här finns möjligheter för personalen att sitta ”backoffice” och flera småbord med datorer på är utplacerade för ”hjälp till självhjälp”. Här kan du få hjälp med kommunal information kring förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg, liksom andra konsumentfrågor. Den som är ny i Sverige kan få information och rådgivning på vissa språk, till exempel arabiska, engelska, persiska och somaliska.
- Frågor kring ekonomiskt bistånd, aktivitetsrapportering, hur man hanterar digitala hjälpmedel och hur man fyller i blanketter är vanliga sysslor för våra samhällsvägledare. Och hur man söker jobb hjälper vi gärna till med också, menar Jessica, som berättar att tack vare det stora kontaktnät som finns, kan samhällsvägledarna förmedla kontakter vidare till rätta myndigheter.

Även Statens servicecenter och en biblioteksfilial finns på samma våning, liksom en lekhörna om du har med dina barn. På nedre plan finns cafét kvar sedan tidigare.
- Ett mysigt ställe som det känns skönt att ha flyttat in i. Vi ser detta som ett bra hus för möten, Tallgården har alltid varit en naturlig träffpunkt. Men vi hjälper gärna de som vill ha hjälp via telefon även i fortsättningen, påpekar Jessica.

Thomas Edgren