NYHETER 2020-5-11 KL. 16:11

Markus ger råd till företagare hur de ska överleva krisen

Av Hans Nilsson

Markus ger råd till företagare hur de ska överleva krisen
- När krisen avtar kommer ekonomin ta fart igen. Kanske kommer folk jobba mer hemifrån och använda digitala lösningar mer och nya typer av företag utvecklas, säger Markus Yngvesson, rådgivare på Nyföretagarcentrum i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ/ALVESTA. På Nyföretagarcentrum i Växjö, som ger råd till folk som vill starta företag, har man lika många kunder som innan coronakrisen slog till.
- Det är tidigare besökare som redan startat företag som nu vill ha tips på idéer om hur de ska klara sig i den här akuta fasen av krisen, säger Marcus Yngvesson, rådgivare.
Det brukar vara en strid ström av besökare på Nyföretagarcentrum på Kungsgatan i Växjö, förra året tog de emot nästan 500 personer i Växjö, Alvesta och Uppvidinge.

Men även där märks krisen av. På grund av smittorisken har man numera bara möten på telefon eller via videosamtal. Dessutom är det inte samma typ av kunder längre.
- Antalet som vill ha rådgivning av oss för att de ska starta företag har minskat. Vi är ju i en kris och då startar inte så många företag, förklarar Markus Yngvesson, rådgivare på Nyföretagarcentrum.
Nu är det istället tidigare besökare som söker kontakt med Nyföretagarcentrum. Det är personer som redan har startat företag efter att ha fått rådgivning och som nu behöver få hjälp med idéer om hur de ska överleva krisen.
- De säger att det inte kommer några kunder längre och att det inte kommer in pengar till deras företag. En del är uppgivna och undrar vad de ska göra för att rädda företaget. Vissa säger att de inte orkar mer, berättar Markus Yngvesson.
- Men jag tar inga beslut åt dem. Det är deras ansvar. Jag hjälper dem med idéer och genom att ställa frågor till dem. Var går deras ekonomiska gräns? Vilka alternativ finns? Vilka möjligheter ger ny teknik? Vad krävs för att hålla näsan över ytan?
För någon vecka sedan hade en kund bokat rådgivning för att starta en ny restaurang.
- Jag har tystnadsplikt och diskuterar aldrig detaljer eller personuppgifter. Men att öppna en traditionell restaurang just nu är inte så klokt, klargör Markus Yngvesson.
- Det är ett bra exempel på när jag avråder från att starta. Och därför är det jättebra att personen bokade en rådgivning. Min uppgift är inte att starta så många företag som möjligt, utan att ge ett bra underlag för beslut och att hjälpa dem som startar att överleva.

Problemen i nutid i den akuta fasen måste hanteras, men Markus Yngvesson vill också se framåt.
- När krisen avtar, kanske i höst, kommer ekonomin ta fart igen. Folk kommer kanske inte resa på samma sätt som tidigare. Men behöver man resa? Nu i krisen använder många tekniken mer istället.
- Kanske kommer folk jobba mer hemifrån och använda digitala lösningar mer, det här kan innebära att nya typer av företag utvecklas. Om vi lämnar den akuta krisfasen och går in i lågkonjunktur med tiden ska man också veta att det startas lika mycket företag i lågkonjunktur som i högkonjunktur, förklarar Markus Yngvesson.



hans nilsson