”Människor och samhällen utvecklas och då måste kyrkan också utvecklas”
Av Anders Jönsson
Agneta Nordlund-Gson ställer upp i kyrkovalet för fjärde gången. Foto: Anders Jönsson
VÄXJÖ. Agneta Nordlund-G:son har varit aktiv i samtliga kyrkoval. I år står hon som förstanamn till stiftsfullmäktige och andranamn till kyrkofullmäktige för Borgerligt alternativ. – Det har varit självklart för mig att engagera mig. Det här det fjärde kyrkovalet som jag är med i, berättar hon.
Söndag den 19 september är det kyrkoval i Sverige. Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 senast på valdagen får rösta.
– Jag tycker det är viktigt att rösta för att kyrkan är en tradition hos oss. Kristendomen kom till Sverige på 500-talet och våra kyrkor här i Växjö pastorat är från runt 1100-talet. Det har skapat en trygghet och tradition hos människor, säger Agneta Nordlund-G:son.
Hon är kandidat för Borgerligt alternativ, som inte är kopplat till något parti.
– Politik betyder ju statskunskap, ett ord som kommer från grekiskan. Men vi ska ju inte bygga upp något samhälle här. Politik är ju ett ord för att bygga upp samhällen och få struktur, men Svenska kyrkan är ett trossamfund, vi ska inte bygga upp något samhälle. Så därför är vi åtskilda från det politiska.
– De politiska partierna driver ju frågor från sina partier. Men vi driver frågor som vi tycker är viktiga för människan, den enskilda.
Vilka är era viktigaste valfrågor?
– Det är framför allt att människan ska känna sig trygg och värna kulturarvet. Vi har många fina gamla kyrkor som vi tycker ska bevaras. Sedan är det musiken, för musiken betyder mycket för människan.
– Vi vill tillföra en del musik i olika konstellationer och genrer i kyrkorna. Det upplever människor som en harmoni att sitta och lyssna på i kyrkorna. Akustiken är ju fantastisk, och miljö. Man kan komma till ro och ta emot musiken.
Varför är det så viktigt att vara politiskt obunden i kyrkan?
– De politiska partier har ju sina frågor med sig från partiet medan vi vill föra fram församlingsrådens talan, som finns i varje församling. De får föra fram sina tankar och önskemål inför kyrkorådet som är anpassade efter varje församling. Det är ju stor skillnad på en domkyrkoförsamling och en liten landsortsförsamling. De har helt olika förutsättningar och behov.
Hur har valrörelsen varit hittills tycker du?
– Den har varit bra. Vi har blivit mycket uppmärksammade. Vi har varit runt i nästan alla 42 kyrkor, utom de sex som är sommarkyrkor. Vi har lämnat broschyrer och pratat med folk.
– Det handlar om att gå ut och träffa folk och synas där det händer saker. På så vis är det samma sak som ett riksdagsval.
Hur har uppmärksamheten kring valet varit?
– Vi får mer uppmärksamhet från media, och då börjar folk fråga lite mer och sätta sig in i vad som händer. Det blev som ett vakuum när kyrkan skildes från staten. Man tappade lite fotfästet i samhället då. Det tar ett tag att bygga upp. Hade det varit val varje år hade gått snabbare, men nu är det bara var fjärde. Så det tar lite tid.
Hur ser du på Svenska kyrkans roll i samhället idag?
– Jag brukar säga att dåtid ska bli nutid, men nutid ska bli framtid. Att man ska ta tillvara på dåtiden och använda den för framtiden. Allt ska ju utvecklas. Människor och samhällen utvecklas och då måste kyrkan också utvecklas. Det måste anpassas till samhället.