NYHETER 2020-2-21 KL. 15:05

Mammornas café har öppet när Utvandrarnas hus stänger

Av Hans Nilsson

Mammornas café har öppet när Utvandrarnas hus stänger
- Jag trivs här på Mammornas café, jag träffar så mycket folk och jag gillar att prata med dem. Det är både gäster, besökare och personal. Vi är som en familj här, säger Hala Baydoun på Mammornas café i Utvandrarns hus i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Utvandrarnas hus har stängt fram till hösten 2020 för att bygga om utställningen Drömmen om Amerika - men på Mammornas café är det full rulle hela tiden som vanligt. - Vi kommer vara kvar här, mina kunder älskar min mat, säger Hala Baydoun på Mammornas café.
Utvandrarnas hus stängde den 5 februari. En ny migrationshistorisk utställning ska byggas. Den ska ersätta Drömmen om Amerika och planeras att öppna i september i år. Under den här perioden är även Mobergrummet stängt.
Det enda i Utvandrarnas hus som är öppet fram till i höst förutom Forskarsalen är Mammornas café, som drivs som en ekonomisk förening med Hala Baydoun i spetsen.
När hon lagade mat i ett tält på torget för runt sju år sedan märkte hon att hennes libanesiska mat gick hem hos Växjöborna.
Efter att ha fått hjälp av det sociala projektet Macken kunde hon starta Mammornas café i Utvandrarnas hus i augusti 2014.

Mammornas café är en populär servering i Växjö, men ryktet om den libanesiska och hemmalagade mat har nått stora delar av Småland, enligt Hala Baydoun.
Mammornas café kan dra nytta av att det är många som besöker Uvandrarnas hus.
- Det går bra för oss. Speciellt på sommaren när det är många turister, då är det mycket folk här och många sitter ute och äter. Det kommer folk hit inte bara från Växjö, utan även från Gislaved, Värnamo, Tingsryd, Alvesta, berättar Hala Baydoun.

Här serverar hon och Rabab Knesh frukost med manakesh med ost och taboule.
I huvudmenyn finns bland annat falaffelrulle och vegetarisk tallrik med linser, ris, loubieh, libanesisk potatissallad, bulgur, dolmah, hummus, taboulehsallad och klyftpotatis.
Eller en orientalisk tallrik med kobbe, köttfärspiroger, spenatpiroger, sambas med fetaost och sallad. Dessutom erbjuds det arabiskt fikabröd med kaffe och färskpressad juice.
- Jag är duktig på att laga mat och jag får hjälp av de andra mammorna. Man måste ju jobba, man kan inte sitta hemma. Jag är glad att jag kan jobba här i Sverige, säger Hala Baydoun.
- Jag trivs här på Mamm0rnas café, jag träffar så mycket folk och jag gillar att prata med dem. Det är både gäster, besökare och personal. Vi är som en familj här, lägger hon till.
Under ombyggnadsperioden kan man boka Atriumsalen för konferenser. Alternativa program och visningar om massemigrationen erbjuds genom bokningar.

hans nilsson


I huvudmenyn som Hala Baydoun serverar på Mammornas café finns bland annat vegetarisk tallrik med linser, ris, loubieh, libanesisk potatissallad, bulgur, dolmah, hummus, taboulehsallad och klyftpotatis. Foto: Hans Nilsson



Hala Baydoun, till höger, och Rabab Knesh på Mammornas café i Utvandrarnas hus i Växjö. Foto: Hans Nilsson