Magnus och Andreas brinner för att grilla
Av Anders Jönsson
Magnus Gustavsson och Andreas Adolfsson brinner verkligen för att grilla. De tävlar i grillning och driver ett företag där de åker hem till dig och grillar. Foto: Anders Jönsson
VÄXJÖ. Andreas Adolfsson och Magnus Gustavsson är experter på att grilla. De har varit framme i semifinal i TV4:s Grillmästarna. De har representerat Sverige i både VM och EM i grillning och tävlar mot världseliten i KCBS-tävlingar.
Magnus Gustavsson var först ut med att vara med i Grillmästarna 2013, året efter återfanns även Andreas Adolfsson i startfältet.
– Frugan anmälde mig till Grillmästarna 2013. 2014 anmälde vi oss båda två. Då fick vi tävla emot varandra, säger Magnus.
– 2013 gick det inget vidare för mig, men 2014 gick vi båda till semifinal, fortsätter han.
– Vi var med uppe i Stockholm och var med lite i första programmet, men gick inte vidare till finalen, säger Andreas.
Och resten är, som man säger, historia.
– När vi hade varit med där så började telefonen att ringa. Så då kände vi att vi behöver nog starta ett företag, säger Andreas.
De startade VxO Grill&BBQ där de åker hem till privatpersoner och till företagsevent och grillar. Men grundintresset har funnits där betydligt längre än så, även viljan att tävla.
– Från början var det mer tävling mot varandra. Som ”vad grillar du i kväll, aha bara en sådan”. Det växte hela tiden, och till slut bildade vi ett tävlingslag. Vi har representerat Sverige i VM på Irland och EM i Tyskland, säger Andreas.
Så vad kan experterna ge för tips till oss vardagsgrillare?
– Jag får klåda på hela kroppen när jag känner doften av tändvätska. Kör med tändkuddar, eller det bästa är egentligen en värmepistol från Biltema för 49 kronor. Bara ner med den i kolet och tryck igång, efter fem minuter hade du perfekt glöd, säger Andreas.
– Köttet du grillar får faktiskt smak av tändvätskan. Sedan satsa på ett bra kol. I de billiga påsarna är det bara små bitar. Vi som bor i den här regionen har tur som bor nära Karlskrona. Där finns Grilltältet, vi handlar mycket där. Där finns bara kvalitetskol, säger Andreas.
När de är iväg på tävlingar är det dock lite annorlunda jämfört med att grilla en karréskiva i trädgården. Den stora grillserien Kansas City Barbeque Society (KCBS) är extrem.
– Det är den stora serien i USA, fast i Europa när vi tävlar då, berättar Andreas.
– Det är den största serien i tävlingssammanhang. Och det man tävlar om, förutom prispengar, är en inbjudan till att vara med i Jack Daniels Competion, världen största tävling. Den är vid fabriken i Kentucky, på deras område, säger Magnus.
– Jack Daniels är ju huvudsponsor till alla större grilltävlingar i hela världen, På deras tävlingar är det en snaps Jack Daniels varje dag, fortsätter Magnus.
– Varje morgon och kväll.
– Det på morgonen vid 07.07 kan vara riktigt otäck. Den är inte min favorit. Men alla gör det, så då tar men ju en själv också, säger Andreas.
Tävlingarna är mycket intensiva, det gäller att ta till vara på varje minut.
– Under tävlingarna får man sova i omgångar. Från fredag till söndag, man sover i tvåtimmarspass, berättar Andreas.
– Det gäller att hålla koll, annars är någon där och fingrar. Det har vi råkat ut för, på Irland var det någon som var och stängde toppventilerna på våra grillar. Det är bra att ha någon som är vaken. Vi har ett schema, planerat ner på tiominutersintervaller, säger Andreas.
– Särskilt när det är inlämningar under lördagen är det hektiskt, är det inlämning klockan 13 har du från 12.50 till 13.10 på dig. Har man då en bringa som ska gå i grillen under 16 timmar gäller det ju att passa in den, säger Magnus.
Förutom att resa runt i världen och grilla kan man få njuta av deras rätter på betydligt närmre håll. Med VxO Grill&BBQ åker de runt i staden och grillar åt främst företag.
– Vi driver företag för att ha råd att tävla. Vi står för allt. Vi planerar eventet ihop med berörda, tar fram en meny och tillagar allt på plats, så långt det är möjligt. Vill kunden ha bringa går ju inte det, man kan inte stå där i 16 timmar. Men i största möjliga mån. Vi kommer dit med grillar och allt. Det enda vi brukar säga är att de får vända sig till någon annan om är efterrätten, säger Andreas med ett leende.
De har gjort sig ett namn med sina speciella bönor, något som har gått hem var de än grillat.
– Vi hittade ett grundrecept på ett forum, sedan har vi blandat i lite själva. Så det är blandade bönor, en BBQ-sås som inte finns i handeln, chili, chipotle, stekt sidfläsk, paprika, lök och vitlök, berättar Magnus.
– Grejen är att jag hatar bönor. Bruna bönor är det värsta jag vet! Men de här bönorna dyrkar jag verkligen. Det roliga är att på alla event när vi föreslagit böner blir svaret att ”ja, ta med lite då men jag tror ingen kommer äta dem”. Många vill inte ha när vi kommer ut heller, men om man tvingar dem att smaka lite i alla fall så alltid kommer de tillbaka. Alltid. De tar också alltid slut, det spelar ingen roll hur mycket vi gör. De tar slut, säger Andreas.
Till och med lokala hockeykändisar har nu bönerna som favorit.
– Det roligaste exemplet med bönorna är Robert Rosén. Han skulle inte ha böner, han hatade det. Så fick han ett smakprov och efter det beställde han bönorna till sin 30-årsfest, berättar Andreas.
Anders jönsson