NYHETER 2021-11-26 KL. 15:25

Många tog sin första dos i Araby

Av Hans Nilsson

Många tog sin första dos i Araby
Personer över 65 år och som ännu inte bokat in sin påfyllnadsdos rekommenderas att göra det. Arbetet med att nå svårnådda grupper genom drop in-vaccinationer fortsätter dessutom. Foto: Pixabay

KRONOBERG. Covidpass kommer att krävas från den 1 december, enligt ett beslut av Folkhälsomyndigheten. Det innebär att om man ska besöka offentliga sammankomster och tillställningar inomhus med över 100 deltagare måste man visa upp ett giltigt covidpass.
Folkhälsomyndigheten har dessutom kommit med nya rekommendationer för testning för covid-19. Från och med den 22 november rekommenderas alla - även vaccinerade - som är över sex år gamla att testa sig vid symtom som kan vara covid-19. Personer som har haft konstaterad covid-19 det senaste halvåret är undantagna.

Orsaken är den ökade smittspridningen i Europa där man tror att den kommer öka även i Sverige. Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg, anser att det kommer bli lättare nu att följa smittspridningen över tid igen.
Personer över 65 år och som ännu inte bokat in sin påfyllnadsdos rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att göra det för att ta en tredje dos vaccin mot covid-19.
Arbetet med att nå svårnådda grupper genom drop in-vaccinationer fortsätter dessutom. I förra veckan genomfördes en vaccination på Tallgården på Dalbo i Växjö.
- Kön ringlade hela tiden. I fem timmar höll vi på att vaccinera och avslutade en timme efter stängningsdags. Det var många som tog sin första dos, berättar Jennie Folkesson, folkhälsoutvecklare som jobbar med att nå svårnådda grupper med covid-vaccinationen.

Vaccinet ska skydda mot sjukdom, svår sjukdom och död i covid-19 och det ska även hjälpa till att bromsa smittspridningen, men inte till hundra procent. Även den som är vaccinerad kan smittas och föra smittan vidare, men risken anses vara betydligt lägre jämfört med en person som inte är vaccinerad.
hans nilsson