NYHETER 2020-5-9 KL. 16:09

”LO:s medlemmar måste vara trygga med att de har rätt skyddsutrustning”

Av Hans Nilsson

”LO:s medlemmar måste vara trygga med att de har rätt skyddsutrustning”
- Det är LO:s medlemmar som strider i frontlinjen mot coronasmittan och då måste de kunna känna sig säkra och trygga med att de har rätt skyddsutrustning, säger Thomas Olsson, ordförande i LO-distriktet i Småland Blekinge. Foto: Patrik Långberg.

VÄXJÖ. ”Arbetarklassen offras av sin arbetsgivare”. Så lyder rubriken till en debattartikel om de LO-medlemmar som nu utsätts för livsfarlig coronasmitta på sina arbetsplatser.
- Om jag hade varit chef inom sjukvård och omsorg idag hade jag legat sömnlös om nätterna, med en oro för att de anställda inte har rätt skyddsutrustning, säger Thomas Olsson, ordförande i LO-distriktet i Småland Blekinge där Kronoberg ingår.
I en debattartikel i Aftonbladet går LO-distriktens ordföranden till hårt angrepp på arbetsgivarna i coronakrisen.
Thomas Olsson i LO-distriktet i Småland Blekinge, är en av undertecknarna av artikeln.

Man påminner om att deras medlemmar måste gå till jobbet på sjukhus, äldreboenden och inom hemtjänsten och utsättas för livsfarlig smitta varje dag.
- Våra medlemmar kan ju inte jobba hemifrån. Det är LO:s medlemmar som strider i frontlinjen mot coronasmittan och då måste de kunna känna sig säkra och trygga med att de har rätt skyddsutrustning, säger Thomas Olsson.
Det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för att de anställda ska vara säkra och trygga och att de skyddas från smittan på jobbet, påpekar Thomas Olsson.

Men LO menar att smittskyddet inte har högsta prioritet hos arbetsgivaren. Det rapporteras om att personal kallas in för att jobba trots att de är sjuka och att en del inte har skyddsutrustning. Vissa har dåligt gjorda visir, för tunna plastförkläden och vinylhandskar.
- Arbetsgivarna inom vård och omsorg tar lättvindigt på det här. Särskilt inom kommunerna, de vet inte så mycket om smittskyddsfrågor. På regionerna har man större vana att jobba med säkerhet och skydd kring smitta, säger Thomas Olsson.
Arbetsmiljöverket gick först ut med att personalen måste ha visir och munskydd vid allt patientnära arbete med Covid-19 smitta. Man valde att tona ned de kraven efter att arbetsgivarna SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, vid ett möte innan påsk påverkade Arbetsmiljöverket att mildra betydelsen av beslutet. En rejäl skandal, anser Kommunal som har JO-anmält Arbetsmiljöverket.
hans nilsson