NYHETER 2022-1-21 KL. 23:40

Lohilo Foods säger upp ett tjugotal anställda och flyttar produktionen

Av Josefin Petersson

Lohilo Foods säger upp ett tjugotal anställda och flyttar produktionen
Förändringen innebär att bolagets fabrik i Växjö med sju heltidsanställda avvecklas under 2022 utöver personalminskningen med ett tjugotal tjänster. Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. Lohilo Foods genomför en effektivisering av sin verksamhet för att nå bolagets långsiktiga finansiella mål och skapa lönsam tillväxt. Förhandlingar har inletts med facket om att genomföra en omorganisation för att minska antalet anställda. Målet är en effektivare organisation med stärkt kommersiellt fokus. Bolaget avser minska antalet anställda med ett tjugotal jämfört med antalet anställda 30 september 2021 (83 anställda).

Lohilo Foods gjorde en storsatsning under 2021 och ut2ökade organisationen med 15 nya roller jämfört med 2020 års utgång (68 anställda), en satsning som inte gav önskat resultat.

– Vi har ett tufft år bakom oss med leveransproblem av råmaterial som haft negativ påverkan på varuflödet, Covid-19 restriktioner som hämmat exportsatsningen, samt upphörande av distribution av varumärket Nick’s. Även om vi ser en ljusning genom lättade restriktioner samt nyutvecklade leverantörssamarbeten för att minska risken för råmaterialbrist, så har vi helt enkelt blivit en för stor, ineffektiv och oflexibel organisation för vårt nuvarande fokus, säger Richard Hertvig, VD Lohilo Foods.

Organisationsförändringarna är en del i det besparingsprogram som inleddes tidigare i höstas. Enligt Lohilo Foods kommer den nya organisationen, som planeras träda i kraft från och med den 1 februari 2022, framför allt skapa en mer effektiv och starkare säljorganisation med förstärkta synergier över kategorierna. Det kommer bli ett starkare säljansvar lokalt som möjliggör förbättrat resultat.

– Vi har nu möjlighet att bygga en effektiv, lönsam och resultatinriktad organisation, där varje individ känner sig delaktig och vet sina och bolagets mål. Det skapar möjlighet till lönsamhet redan i mitten av 2022, fortsätter Richard Hertvig, VD Lohilo Foods.

Dessutom har Lohilo Foods ingått avtal med en svensk partner om produktion av delar av bolagets glassportfölj. Bakgrunden är att säkerställa produktionskapacitet för att möta bolagets tillväxtmål. Som ett led i förändringen stängs bolagets produktionsanläggning i Växjö ned.

– Vi har tidigare samarbetat med produktionspartnern och när vi närmar oss kapacitetstaket i vår egen fabrik, ser vi stora fördelar med att återigen använda oss av en större producent. Därmed kan vi lägga större fokus på produktutveckling och marknadsföring. Vår nya produktionspartner har stor kapacitet vilket möjliggör både förbättrade marginaler och ökad produktionsflexibilitet, säger Richard Hertvig, VD, Lohilo Foods.

Förändringen innebär att bolagets fabrik i Växjö med sju heltidsanställda avvecklas under 2022 utöver personalminskningen med ett tjugotal tjänster. Bolagets produktutveckling kommer fortsatt drivas av Lohilo Foods, med säte i Växjö.

Josefin Petersson