NYHETER 2020-9-6 KL. 14:39

Lohilo Fitness Club satsar helt på racketsport

Av Hans Nilsson

Lohilo Fitness Club satsar helt på racketsport
Lohilo Fitness Club går från att ha varit en träningsanläggning till att bli en rackesportanläggning med padel- och picklebanor. - Alla kan spela pickleball, det är ett snabbt och socialt spel, förklarar Pär ”Manne” Emanuel. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. För ett år sedan startade Lohilo Fitness Club i Öjaby som en träningsanläggning. Nu ändrar man inriktning helt till att bli en anläggning för padel och den nya innesporten pickleball.
- Vi blir först i Växjö med pickleball, och vårt mål är att vi ska ha Sveriges största anläggning för padel, säger Pär ”Manne” Emanuel, delägare i Lohilo Fitness Club.
Den 24 augusti förra året öppnade Lohilo Fitness Club sin träningsanläggning i Postens gamla lokaler i Öjaby med spa, bar, reception, omklädningsrum, träningslokaler och parkeringsplatser.
Där har man tillgång till 1 800 kvadratmeter inomhus och 3 000 kvadratmeter utomhus.

Den ene delägaren av Lohilo Fitness Club är Dan Isaksson på Alvestaglass och den andre är den före detta kampsportaren Pär ”Manne” Emanuel. Han är ansvarig för verksamheten och själva anläggningen.
Lohilo Fitness Club startade som en träningsanläggning med padel. Bland annat hade man en kurs i självförsvar för kvinnor som Pär ”Manne” Emanuel höll i.
- Det började bra, det kom flera hundra personer på våra olika gruppträningar. Men sedan slog corona till och då gick det inte längre, vi var tvungna att följa myndigheternas regler och att tänka om, säger ”Manne”.

Lohilo Fitness Club satsade då helt på racketsporten padel och byggde snabbt flera banor till. Nu har man tre padelbanor för dubbel och två för singel inomhus och en för dubbel utomhus och 1 600 medlemmar som bara spelar padel.
- Padel har ökat lavinartat och det fortsätter att öka. Intresset är extremt stort. Det är folk här som spelar padel alla kvällar, dagar och helger och vi får mer och mer folk som spelar padel för första gången, berättar ”Manne”.
Därför planerar man nu att bygga ännu fler padelbanor. Dessutom har man två helt nya banor klara för spel i pickleball sedan i torsdags.

Pickleball är en racketsport som spelas på en badmintonplan med ett lågt tennisnät och med regler som liknar de i tennis. Racketen är en mix av padel- och pingisracket och bollen påminner om en innebandyboll. Man kan spela två eller fyra spelare.
- Vår styrka är att vi har så stora ytor både inne och ute. Målet är att bygga sex padelbanor till i år. Nu satsar vi dessutom på pickleball. Det är jättestort i USA. Alla kan spela pickleball, det är ett snabbt och socialt spel och inte så stor skaderisk, förklarar Manne.
- Vi går från att ha varit en träningsanläggning till att bli en rackesportanläggning. Jag är kluven, det är roligt med padel och pickleball för det är nytt. Men jag har hållit på med träning och kampsport i 30 år så det är lite surt och tråkigt att lägga ned gruppträningen. Men vi har andra planer framåt också, lägger han till.




hans nilsson


Lohilo Fitness Club har två nya banor klara för spel i pickleball sedan i torsdags.. - Alla kan spela pickleball, det är ett snabbt och socialt spel, förklarar Manne. Foto: Hans Nilsson



Pär ”Manne” Emanuel är ansvarig för verksamheten och anläggningen på Lohilo Fitness Club som startade som en träningsanläggning med padel, men som nu ändrar inriktning helt till att bli en racketsportanläggning. Foto: Hans Nilsson