NYHETER 2021-6-14 KL. 19:03

Ljus framtid för Gemla Folkpark

Av Hans Nilsson

Ljus framtid för Gemla Folkpark
Innan pandemin var Gemla Folkpark en välbesökt plats med konserter bland annat. Nu laddar man för den första konserten på två år i parken, den 19 juni spelar Örebrobandet Punsch i Gemla Folkpark. Foto: Privat

GEMLA. Växjö kommuns enda kvarvarande folkpark finns i Gemla - innan pandemin var Gemla Folkpark en välbesökt plats med danser, fester, teater, konserter och skolavslutningar. Nu laddar man för den första konserten på två år i parken. Den 19 juni spelar Örebrobandet Punsch i Gemla Folkpark.- Det är trevligt att det drar igång nu, vi ser ljust på framtiden för parken, säger Ola Aronsson, som sitter i styrelsen för Gemla Folkpark.
Sedan pandemin slog till 2020 har det inte varit så många evenemang i Gemla Folkpark.
Men innan det var folkparken i Gemla en mycket populär plats för folk från hela trakten som ville träffas för att dansa, lyssna på musik och se på teater till exempel.
- Folkparken är en liten klenod i Växjö kommun mitt i Gemla. Den betyder väldigt mycket för folk på bygden, det är en symbol för gemenskapen i Gemla, och det är den enda folkparken i kommunen numera, berättar Ola Aronsson, sekreterare i styrelsen för Gemla Folkpark.
- Det är en klassisk folkpark med dansbana, scen, chokladhjul, skjutbana och kaffeservering. Innan pandemin hade vi skolavslutningar, barnföreställningar, privata fester, bröllop och dans för unga, medelålders och pensionärer här varje vecka på sommaren.

I flera år gick man med vinst, men pandemin har satt käppar i hjulet för folkparken i Gemla.
- Vi har gått med vinst med 20 000-25 000 varje år de senaste sex-sju åren, innan pandemin. Men 2020 och 2021 har vi gått back med 30 000 och 40 000 kronor, dessutom är det dyra försäkringar på såna här anläggningar, förklarar Ola Aronsson.
- Så det är viktigt för lönsamheten att nu snabbt få fart på verksamheten efter två tunga år. Det gäller ekonomiskt men också för att hålla parken i gott skick. Om det inte sker någon verksamhet så tar naturen snabbt tillbaka vad den en gång bjudit på, lägger han till.

Men nu hörs åter musik i Parken. Varje måndag sedan slutet av maj dansar ett 30-tal glada personer linedance i parken och den 19 juni blir det konsert med bandet Punsch från Örebro. Det blir första konserten i parken sedan 2019.
- De ringde själva och frågade om de fick spela hos oss. Vi kan inte betala något gage, men de får alla biljettintäkterna och vi får det vi säljer korv, läsk och kaffe för. Vi kan ha 200 sittande utomhus framför en scen, och med en meter mellan varje person. Så är restriktionerna nu. Men det kommer nya rekommendationer den 15 juni, påpekar Ola Aronsson.
- Sedan får vi se om det blir pensionärsdans i augusti och september. Vi hoppas på fyra danser då, men vi ska ha möte om det. Vågar folk ge sig ut och dansa och vara nära och hålla i varandra? Det beror också på hur det ser ut med restriktionerna.
Gemla Folkpark bildades 1926 och är en del av riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Det är en av landets minsta kvarvarande och vackraste folkparker.

Av Växjö kommun får de 15 000 kronor varje år i bidrag. Parken drivs helt ideellt av en styrelse med ordföranden Anita Svensson, kassören Göran Nilsson, Ola Aronsson och styrelseledamöterna Per-Olof Adolfsson, Daniel Brandi och Fredrik Sager. Dessutom finns suppleanterna Christer Adolfsson, Ingemar Bolsgård, Lars Rydmark och Robert Andersson.
De lägger ned sin själ i Gemla Folkpark.
- Vi sköter parken och ser till att den är i god ordning, klipper gräset, reparerar och målar. De senaste åren har vi dessutom investerat 275 000 kronor i parken från vår vinst.
- Jag tror att folkparken i Gemla har en framtid när pandemin har lagt sig. Då vill folk ut igen och träffas och dansa.


hans nilsson


- Jag tror att folkparken i Gemla har en framtid när pandemin har lagt sig. Då vill folk ut igen och träffas och dansa, säger Ola Aronsson, som sitter i styrelsen för Gemla Folkpark. Foto: Privat



- Folkparken i Gemla är en liten klenod i Växjö kommun. Den betyder väldigt mycket för folk på bygden, det är en symbol för gemenskapen i Gemla, berättar Ola Aronsson, sekreterare i styrelsen för Gemla Folkpark. Foto: Privat