NYHETER 2020-10-31 KL. 16:42

Länstrafikens direktör: ”Jag hade covid-19”

Av Hans Nilsson

Länstrafikens direktör: ”Jag hade covid-19”
- Jag tänkte jag på att jag har KOL och att corona brukar bli värre efter sju-åtta dagar. Då började jag räkna dagar och blev lite oroligl, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Thomas Nilsson, trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg, blev lite krasslig i början av oktober. Efter ett par dar kände han inte lukten av vitlök i maten och då misstänkte han att han hade covid-19, vilket testet visade.
- Jag blev lite orolig, jag har lungsjukdomen KOL, säger 65-årige Thomas Nilsson.
Thomas Nilsson anser inte att han har tagit lätt på coronasmittan. Tvärtom. Han har varit noga med att inte träffa människor i onödan, varit mycket noggrann med att tvätta händerna och att sprita dem och att hålla avstånd.
Ändå blev han smittad.
- Det är en del som har påpekat det, att jag åkte på det trots att jag har skött mig. Man kan dra en lärdom av det, och det är att man inte kan skydda sig helt.
- Jag har ingen aning om hur och när jag blev smittad, jag har tänkt på det mycket. Kanske hände det när jag var och handlade i en affär och tog i något som någon smittad hade tagit i. Men det är ju bara en gissning.

Det var den 1 oktober som Thomas Nilsson kände att det var något som inte stod rätt till.
- Jag var lite frusen och olustig. Då hade jag inga tankar på att det kunde vara corona, men jag valde att jobba hemifrån och skötte möten genom att skypa. Sedan höll det i sig, jag var trött, frusen, och lite varm ibland. Men jag hade ingen feber.

Lördagen den 3 oktober lagade han mat hemma i Rottne, det var ugnsbakad potatis med vitlök. Det var då han upptäckte det.
- Jag körde ned huvudet i ugnen för att vända potatisen, men jag kände ingen doft av vitlök. Jag tyckte det var mycket märkligt och trodde först att jag glömt lägga i vitlöken.
- Jag testade med att spreja eau-de-cologne på handen, men jag kände inte den doften heller. Sedan när jag åt kände jag ingen smak alls från maten. Det är ju covid-19 jag har fått, tänkte jag.
På måndagen åkte han till vårdcentralen i Rottne och fick med sig hem en pinne att köra in i näsan och en kopp att spotta. Han lämnade sitt prov i en brevlåda på vårdcentralen och fick svaret en dag senare: han hade covid-19. Det var corona han hade smittats av.
- Det var skönt att få veta vad det var. Men sedan tänkte jag på att jag har KOL, och corona brukar bli värre efter sju-åtta dagar. Då började jag räkna dagar och blev lite orolig för om det skulle ”smälla till”, säger Thomas Nilsson.
- Efter en vecka hade jag symptom som hosta och lite andningssvårigheter. Varannan dag kände jag mig helt frisk och pigg och varannan dag var jag sjuk och dålig. Det är lite psykologi i detta då jag har KOL, vad är hönan och vad är ägget?
Men symptomen förvärrades inte. Thomas Nilsson jobbade hemifrån hela tiden och blev helt frisk efter 2,5 veckor.
- Jag hade tur som bara fick en lättare släng av det här, och det enda jag märker nu efteråt är att jag har något sämre luktsinne. Det känns rätt skönt att ha haft corona, sedan vet man ju inte om jag får det igen, säger han.
Förra måndagen var han tillbaka på jobbet på Region Kronoberg på Nygatan 20 där Länstrafiken Kronoberg har sitt kontor.
- Folk var lite försiktiga och gick inte nära mig första dagen, och det kan jag förstå. Men nu är det inga problem, försäkrar han.

Frågan är vad Länstrafiken hade gjort om Thomas Nilsson drabbats hårt och varit borta i flera månader.
Har man en förberedelse för att trafikdirektören inte kan jobba under en längre period?
- Det hade man löst på något vis. Regiondirektören hade i samverkan med organisationen skött det och kanske tillsatt en tillförordnad som trafikdirektör, förklarar Thomas Nilsson.




hans nilsson



- Jag hade tur som bara fick en lättare släng av det här, och det enda jag märker nu efteråt är att jag har något sämre luktsinne, säger Thomas Nilsson. Foto:Hans Nilsson



Thomas Nilsson har varit noga med att inte träffa människor i onödan, varit mycket noggrann med att tvätta händerna och att sprita dem och att hålla avstånd. Ändå blev han smittad. Foto: Hans Nilsson