NYHETER 2020-4-4 KL. 08:51

Länstrafiken tar upp kampen mot corona

Av Hans Nilsson

Länstrafiken tar upp kampen mot corona
Länstrafiken Kronoberg tar upp kampen mot coronasmittans spridning. Man har exempelvis beslutat att påstigning bara får ske genom dörren i mitten eller bak i bussen. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Länstrafiken Kronoberg tar upp kampen mot coronasmittans spridning. Man har begränsat påstigningen i bussen, stängt av sittplatserna närmast föraren och uppmanat resenärerna att sprida ut sig på bussen. Nu erbjuder man även återbetalning av 30-dagarsbiljetter för sina periodresenärer.
För att skydda bussförarna och minska risken för smittspridning av coronaviruset covid-19 i samhället och i kollektivtrafiken har Länstrafiken Kronoberg vidtagit vissa åtgärder.

Stolarna i främsta raden ska bara användas i absoluta nödfall om resterande buss är full.
Man har även beslutat att påstigning bara får ske genom dörren i mitten eller bak i bussen.
- Det är väldigt viktigt att vi har friska förare som kan hålla igång vår kollektivtrafik och samhället, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör på Länstrafiken Kronoberg.
Nu erbjuder man även återbetalning av kvarvarande dagar på 30-dagarsbiljetter till periodresenärerna.
Man får återbetalningen som ett värdebevis som är giltigt ett år. Det kommer kunna användas vid köp av länstrafikens produkter.
- Vi frångår våra vanliga rutiner för att möta våra resenärer på det bästa sätt vi kan. De resenärer som vill ha sin resterande 30-dagarsbiljett återbetalad i form av ett värdebevis är välkommen att höra av sig till Kundcenter, inget sjukintyg behövs, säger trafikdirektör Thomas Nilsson.
Länstrafiken Kronoberg uppmanar dessutom sina resenärer köpa biljett i reseappen eller resa med periodbiljett för att minska kontakten med förarna. De resenärer som reser på reskassa eller köper biljett med betalkort måste gå fram till föraren och lösa biljett.
- Våra biljettkontroller fortlöper som vanligt och det är resenärens ansvar att ha giltig biljett, säger trafikdirektör Thomas Nilsson.
I övrigt följer Länstrafiken Kronoberg de rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten om att kollektivtrafiken och trafiken än så länge kan köras som vanligt.
Om man som resenär känner sig sjuk så ska man stanna hemma, påpekar Thomas Nilsson.





hans nilssoN