Kronobergare blev vistelsestipendiater på Lilla Björka
Av Hans Nilsson
Kristofer Flensmarck, Lisa Fransson, Agneta Wallin och Susanne Dahl & Kent Wisti är årets vistelsestipendiater i Elin Wägners hem Lilla Björka i Berg. Foto: Pressbild
VÄXJÖ/BERG. Nu är det klart vilka som får årets vistelsestipendiater till Elin Wägners Lilla Björka. Av de fem stipendiater som valts ut av juryn har två sina rötter i Kronobergs län.
Varje år får konstnärligt verksamma inom litteratur, musik, bildkonst, film, teater och dans att söka vistelsestipendium i Elin Wägners hem Lilla Björka i Berg sju kilometer från Tolg och tre mil norr om Växjö.
Vistelsestipendiet innebär ett kostnadsfritt boende i Lilla Björka. De som får stipendiet får tillbringa 1-2 veckor i en miljö som beskrivs som både stimulerande och rofylld. I huset finns arbetsrum och på tomten ligger Elin Wägners skrivarstuga.
Juryn som väljer ut stipendiaterna vill att sökanden arbetar i Elin Wägners anda, med andra ord kring samarbete mellan människor, jämställdhet, fred och miljö.
Man har nu valt ut de namn som sticker ut lite extra i år och som är en mix av stipendiater.
De fem utvalda 2022 är Kristofer Flensmarck, Lisa Fransson, Agneta Wallin och Susanne Dahl & Kent Wisti.
Lisa Fransson är barnboksförfattare. Hon växte upp i skogarna mellan Strömsnäsbruk och Markaryd, och bor numera i London. Men hon åker fortfarande ”hem” och hälsar på familj och vänner. Hon har gett ut två bilderböcker, Älgpappan och Beckmörkret, och har ytterligare fyra böcker på väg ut.
”Jag kommer att ägna min vistelse på Lilla Björka till att redigera ett manus för 12-15
som heter Systersällskapet. Systersällskapet utspelar sig i en by som tappat sin själ
efter att bruket stängdes”, säger hon.
Kent Wisti är präst, bildkonstnär och författare och medlem i Författarförbundet. Han är född och uppvuxen i Älmhult, men är numera bosatt och yrkesverksam i Lund.
Susanne Dahl är präst, poet och skribent och bor och jobbar i Umeå. Hon är en återkommande röst i radions livsåskådningsblock.
På frågan vad en vistelse på Lilla Björka kan utmynna i svarar Dahl och Wisti: ”vi har även egna ideér på hur vistelsen skulle kunna förvaltas för att lyfta angelägna samtidsfrågor i Elin Wägners anda”.
Kristofer Flensmarck anses vara en av de mest intressanta nya författarna. Som poet har han bland annat gett ut samlingen Almanacka. Hans första roman Jag är Hill, en fantasi över konstnären Carl Fredrik Hill, kom 2016 och 2020 gavs romanen In i smärtan ut. Nu arbetar han med ett romanprojekt kring Malmö. ”På Lilla Björka kommer jag arbeta vidare med Malmöromanen och ta dagliga långpromenader i det småländska skogslandskapet”, säger han.
Agneta Wallin är skådespelare, komiker, dramatiker och regissör sedan början av 1990-talet. I hela sin karriär har hon varvat anställningar med projekt i eget företag. Oavsett roll och form för sin scenkonst har den alltid fötts ur frågorna kring att värna naturen och utvidga ramarna för kvinnovarandet.
”Att få tillfälle att resa till Lilla Björka för att skriva klart skulle vara större än enbart
arbetsro och inspiration. Det skulle vara det uns magi som lyfter en berättelse mot
rymden”, förklarar hon.
hans nilsson
De som får stipendiet får tillbringa 1-2 veckor i en miljö som beskrivs som både stimulerande och rofylld. I huset finns arbetsrum och på tomten ligger Elin Wägners skrivarstuga. Foto: Hans Nilsson