NYHETER 2022-1-20 KL. 23:04

Köpa lägenhet 2041 – så mycket måste du spara

Av Josefin Petersson

Köpa lägenhet 2041 – så mycket måste du spara
Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar. Foto: Pressbild

BOSTAD. Vill du att ditt barn ska kunna flytta hemifrån efter studenten. Eller ska hen bo hemma tills det är 30 år? Bristen på bostäder slår hårt mot unga som vill flytta hemifrån. Det är oftast så lång kö för ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet på många håll i landet att det känns omöjligt att någon gång lyckas få tak över huvudet. Så det enda som återstår är att ge sig ut och leta en lämplig bostadsrätt där istället kontantinsatsen kan bli en stoppkloss för många. Svaret på problemet brukar stavas ”spara”.
Länsförsäkringar har sammanställt hur mycket man måste spara i förhållande till ett barnbidrag i olika delar av landet och med hjälp av dagens bostadspriser räknat ut vad en etta kan komma att kosta om 20 år och vad kontantinsatsen då skulle bli. Resultatet visar att för att ha råd med kontantinsatsen till en genomsnittlig lägenhet på 30 kvadrat om 20 år krävs ett sparande som motsvarar 1 000 kronor i månaden– alltså knappt ett barnbidrag. Men priserna varierar stort i landet.

Att spara till en bostad åt sina barn toppar listan (54 %) när Länsförsäkringar via Novus nyligen frågade 1 000 föräldrar om hur deras sparande till barnen ser ut.
– Det finns många föräldrar som förbereder sig för det här, men det finns också en hel del som inte har möjlighet eller som inte är medvetna om vilka belopp det rör sig om för att kunna köpa en lägenhet när det väl är dags. För den som nu sitter med ett litet knyte i knät är uträkningen tänkt som en hjälp för att förstå vilka belopp det kan röra sig om. Den som just blivit förälder och inte vill ha sina barn hemma alltför länge kan till exempel avstå en del av barnbidraget för att spara till barnet och med en så lång sparhorisont lägga pengarna i en eller flera aktiefonder, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Josefin Petersson