NYHETER 2020-6-17 KL. 14:16

Konsertarrangörer i Växjö: ”Viktigt att boka hälften kvinnor”

Av Hans Nilsson

Konsertarrangörer i Växjö: ”Viktigt att boka hälften kvinnor”
- Vi har nog inte lyckats boka hälften kvinnor någon gång. Det finns inte så många kvinnliga jazzband, säger Björn Möller, ordförande i Föreningen Jazz i Växjö. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. SVT har infört att alla låtar i Melodifestivalen med mer än en låtskrivare måste ha med en kvinna. Hur tänker arrangörerna av konserter i Växjö kring att det ska vara hälften kvinnor när de bokar artister? - Jag är nästan feminist och vi har tänkt på det här i flera år, men vi har inte lyckats någon gång, säger Björn Möller, ordförande i Föreningen Jazz i Växjö.
Nyligen gick tävlingsproducenten på Melodifestivalen på SVT, Karin Gunnarsson, ut med att alla låtar med mer än en låtskrivare från och med 2022 måste ha med en kvinna. Det blir inte tillåtet med låtar skrivna av två, eller fler, män.
Nu hålls det förstås inga konserter i Växjö på grund av coronaviruset. Men Lokaltidningen ville veta hur några arrangörer av konserter i Växjö resonerar i normala fall när det gäller hälften kvinnor.

I Växjö Country Roots Festival som ordnat festival fem år i rad på Palladium i Växjö har man haft lite svårt att hitta kvinnor inom bluegrass, oldtime country, honky tonk och cajun.
- Det här är gamla genrer och det är inte så mycket kvinnor som spelar den typen av musik. Vi har det i åtanke hela tiden att det ska vara kvinnor med i de band vi bokar, men vi måste i första hand tänka på att boka så bra artister som möjligt och att ha en bra mix av genrer, förklarar Leif Carlsson, sekreterare i styrelsen för Växjö Country Roots Festival.
De samarbetar med Växjö kommun och Musik i Syd och får bidrag därifrån. Men de har inga krav på sig att det ska vara hälften kvinnor för att få bidrag.

Leif Carlsson beräknar att 25 procent av alla de artister de har bokat de fem åren har varit kvinnor.
- Det är klart att det blir trevligare om man har kvinnor med också, men jag tror inte att publiken uppfattar det här som en gubbig festival. Det finns många duktiga kvinnliga musiker i de här genrerna också, och vi försöker verkligen att leta fram dem och bjuda in dem till festivalen. Men att boka ett band bara för att det är tjejer kan vara lite av en björntjänst, säger Leif Carlsson.
För Föreningen Jazz i Växjö är det inget nytt med att tänka på att det ska vara hälften kvinnor när de bokar artister.

Statens Kulturråd kräver att det ska vara hälften kvinnliga bandledare eller hälften kvinnliga medlemmar totalt av alla bokade banden. Föreningen måste fylla i uppgifter om detta i ett formulär vid ansökan om bidrag till Statens Kulturråd.
- Vi har nog inte lyckats boka hälften kvinnor någon gång, men jag tycker det är viktigt att det är hälften kvinnor och vi försöker att göra så gott vi kan för att det ska bli det, men det finns inte så många kvinnliga jazzband, säger ordföranden Björn Möller.
Kassören i jazzföreningen, Björn Pettersson, har en delvis annan bild och säger som det är.
- Vi gör inte tillräckligt mycket för att leta upp de kvinnliga jazzartisterna. Vi är ganska lata. Det finns många manliga jazzartister och de hör av sig till oss och vill spela och det är bland dem vi väljer när vi bokar, berättar Björn Pettersson.
- Vi borde vara mer aktiva och ta reda på vilka kvinnliga jazzartister det finns och som vill spela hos oss. Det är klart att vi vill att det ska vara jämställt och jag tycker ändå att vi har lyckats rätt bra något år.

Kulturföreningen Kristina i Växjö bokar rock- och popband och får bidrag av Växjö kommun. Ordföranden i KF Kristina, Peter Johansson, säger att hälften tjejer är en aspekt de har haft med sig i många år vid bokningar.
- Vi försöker tänka på att boka hälften tjejer. De senaste fem åren har vi nog haft hälften tjejer varje år. Det är mycket lättare eftersom det är så många fler tjejer som spelar i band och som är huvudakter idag, förklarar Peter Johansson.
- För 20 till 30 år sedan var det nästan bara killar som spelade i band. Men de senaste åren har det ibland till och med varit så att det nästan bara har varit tjejer.


hans nilsson


- De senaste fem åren har vi nog haft hälften tjejer varje år. Det är mycket lättare numera eftersom det är så många fler tjejer som spelar i band och som är huvudakter idag, förklarar Peter Johansson, ordförande i KF Kristina. Foto: Privat