NYHETER 2022-4-19 KL. 08:44

Kommunens plan - alla fast anställda krigsplaceras

Av Hans Nilsson

Kommunens plan - alla fast anställda krigsplaceras
På Växjö kommun planerar man nu för krigsplacering av personalen. Foto: Josefin Petersson

VÄXJÖ. På Växjö kommun planerar man nu för krigsplacering av personalen. Det gäller fast anställda i alla kommunens förvaltningar, bolag och på Värends räddningstjänst.
Man började arbeta med krigsorganisation och krigsplacering efter ett beslut i kommunfullmäktige 2019, men på grund av pandemin stannade det arbetet av.

Nu har det aktualiserats igen på grund av kriget i Ukraina. Kommunstyrelsen tog den 5 april ett inriktningsbeslut, och varje nämnd, bolagsstyrelse och Värends räddningstjänsts förbundsdirektion, kommer i april och maj fatta beslut om att krigsplacera all fast personal.
För de anställda innebär krigsplaceringen att de ska tjänstgöra även under höjd beredskap. Man blir då krigsplacerad på sin ordinarie arbetsplats, men detta gäller bara om regeringen har beslutat om höjd beredskap och allmän tjänsteplikt.

Regeringen kan besluta om höjd beredskap om det bryter ut ett och blir konflikter i vårt närområde. Eller om läget i omvärlden allvarligt påverkar vårt land eller hotar vår säkerhet och självständighet.
De anställda som krigsplaceras får ett brev hemskickat med beslut om placering. Där står vad det bland annat innebär och var man ska inställa sig.
- Vår personal är vår viktigaste resurs, och blir än viktigare för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet vid höjd beredskap eller i händelse av krig. Krigsplaceringen, som nu genomförs, är ett viktigt steg för att bygga Växjö starkt och att välfärden tryggas även vid höjd beredskap, kommenterar Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.
Hans nilsson