NYHETER 2020-5-17 KL. 14:26

Kenneth Grahn vill att Växjö blir Europas renaste stad

Av Hans Nilsson

Kenneth Grahn vill att Växjö blir Europas renaste stad
Kenneth Grahn i Sandsbro tröttnade på att se all nedskräpning längs in- och utfarterna i Växjö. Han började städa vägrenarna vid in- och utfarterna och på tre kilometer har det hittills blivit över 50 säckar med skräp. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Kenneth Grahn i Sandsbro fick nog av nedskräpningen längs in- och utfarterna i Växjö. Han började städa vägrenarna och på tre kilometer har det hittills blivit över 50 säckar med skräp. Flera ledande politiker i Växjö med Anna Tenje i spetsen har nu börjat hjälpa till med att städa vägarna.- Växjö ska inte bara vara Europas grönaste stad, utan även den renaste, säger Kenneth Grahn.
Förra sommaren började 69-årige Kenneth Grahn reagera på att han såg ovanligt mycket skräp i dikena längs Norrleden på riksväg 30 och riksväg 23.

Han blev upprörd när han såg hur det såg ut på flera ställen framförallt vid in- och utfarterna i Växjö.
- Folk slänger flaskor, snusdosor, pappersförpackningar och ölburkar från bilen och rakt ut i naturen. Frigolit och annan skit blåser av bilsläp på vägen och den senaste tiden har jag hittat massor av medicinska skyddshandskar. Det är först efter en bra ut från stan som nedskräpningen avtar, säger Kenneth Grahn.
- På Norrleden mot Öjaby är det som en mindre soptipp, jag har sett ett halvt bohag i diket som trillat av ett släp. Även i vårt eget Sandsbro har det varit fullt av skräp längs väg 23. Dessutom ser jag att Trafikverket kör med en klippmaskin i dikena utan städa bort skräpet först, aluminiumburkar och plast klipps ju sönder i småbitar. Är inte detta ett miljöbrott?

Kenneth Grahn tröttnade på att se den här nedskräpningen längs vägar och gång- och cykelbanor. Han började åka runt och samla ihop skräpet i säckar och tog bilder som han lade ut på Facebook.
- Jag är ute två gånger i veckan och städar och folk har börjat ansluta sig. Jag är inte den ende som reagerar på detta. Det är många som håller med mig, och jag har sett flera personer som varit ute och städat på andra ställen i Växjö, säger Kenneth Grahn.
- Det är ju ett lagbrott att skräpa ned. Förr fick man en åthutning av en vuxen om man slängde skräp på marken, men det är ingen som bryr sig eller vågar säga till idag. Förr fanns det ju dessutom idrottsföreningar som fick pengar för att de städade diken och vägrenar.

Kenneth Grahn berättar att han på en sträcka av 500 meter längs 23:an på en dag fyllde fyra stora säckar med skräp. På en 100 meter lång sträcka, bara på den ena sidan av riksvägen, plockades fler än 50 aluminiumburkar, en burk varannan meter.
Hittills har han fyllt mer än 50 säckar med skräp. De hämtas av tekniska kontorets personal.
- Om vi hade dumpat alla dessa säckars innehåll i Helgasjön och Sandsbroviken hade det sett precis likadant ut i viken vid båtplatsen som det gör i hamnen i Dakar i Senegal, påpekar Kenneth Grahn.

Nu har han lyckats få med sig högt uppsatta politiker i Växjö. Bland annat har kommunalrådet Anna Tenje (M), Pernilla Tornéus (M), ordförande i utbildningsnämnden och Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden varit med och städat.
- Jag har nog fått dem att få upp ögonen för nedskräpningen. Jag sms:ade Anna Tenje om det här och sedan kom både hon och hennes man och städade dikena längs riksväg 23, berättar Kenneth Grahn.


hans nilssoN



- Aluminiumburkar och plast klipps sönder i småbitar av Trafikverkets klippmaskiner. Är inte detta ett miljöbrott? undrar Kenneth Grahn. Foto: Hans Nilsson



Hittills har han fyllt mer än 50 säckar med skräp. Här är några av dem. De hämtas av tekniska kontorets personal. Foto: Privat