NYHETER 2022-5-13 KL. 17:50

KD i Växjö: ”Finns en skevhet i rapporteringen om högern i media”

Av Hans Nilsson

KD i Växjö: ”Finns en skevhet i rapporteringen om högern i media”
- Jag har aldrig blivit medvetet felciterad av lokal media vad jag vet, men vid förra valrörelsen kände vi i KD att lokal media i ett par fall inte behandlade oss på ett bra sätt, berättar Jon Malmqvist i KD. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch blev felciterad om påskkravallerna på arabiska, somaliska och kurdiska i Sveriges Radio. Det framstod som att hon anklagade polisen för att de inte dödade många muslimer när islamist översattes till muslim. KD har hotat med bojkott av SR:s valintervjuer. Men det är inte aktuellt i Växjö.
- Jag har aldrig tyckt att jag blivit medvetet felciterad av lokal media, men det finns ofta en skevhet i rapporteringen i media där det ska verka som att högern vill människor illa och att högern inte kan stå på de svagas sida, säger Jon Malmqvist i KD i Växjö.
I påskas gick stora grupper av muslimer till våldsamt angrepp på polisen i flera svenska städer efter att Rasmus Paludan fått tillstånd att bränna Koranen. Över 100 poliser blev skadade.
KD:s partiledare Ebba Busch ställde en retorisk fråga om alla de skadade poliserna i en Ekointervju: ”Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare?”
Detta citat av henne översattes felaktigt på några av Sveriges radios redaktioner. På den arabiska redaktionen översattes ”islamister” till ”muslimer”.
Felöversättningen fanns även på SR:s somaliska redaktion. I en bildtext skriver man att ”KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer.” Det visade sig att samma fel även gjorts i en rubrik på den kurdiska redaktionen.

Sveriges Radio har anmälts till Medieombudsmannen och KD rasade efter avslöjandena och ville ha ett möte med SR:s ledning, vilket man inte har fått. Därför har KD övervägt en bojkott av Sveriges Radios valintervjuer.
Jon Malmqvist är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö och toppar KD:s lista i kommunen i valet i höst. Han är en av flera KD-politiker som har reagerat på händelsen.
- Antingen kan de inte tillräckligt bra svenska på de här redaktionerna eller så är det medvetna felciteringar. Jag vet inte vilket som är värst. Men det här är väldigt inflammatoriskt, det kan påverka Ebba Buschs säkerhet med tanke på att det finns extremister bland islamister. Sedan kan man fråga sig varför man ska ha redaktioner på andra språk än svenska och de erkända minoritetsspråken, säger Jon Malmqvist.

Under de år Jon Malmqvist varit engagerad i KD har han ytterst sällan upplevt att hans parti lokalt eller han själv blivit illa behandlad - med ett undantag.
- Vid förra valrörelsen, 2018, kände vi i KD att lokal media i ett par fall inte behandlade oss på ett bra sätt. Exempelvis under Almedalsveckan där vi inte blev omskrivna och presenterade som de andra partierna. En kort tid därefter blev den utsända journalisten anställd som ombudsman för Socialdemokraterna. Vi var rätt irriterade över det, berättar han.

När det gäller Ebba Busch är det inte första gången hon blir hårt ansatt av media, konstaterar Jon Malmqvist. Hon har blivit en måltavla.
- Det här är minerad mark och jag vill inte framstå som konspiratorisk, men förtroendet för media bygger på att det finns en objektivitet i rapporteringen. Det demokratiska uppdraget blir korrumperat om det finns en sådan här skevhet och vinkling åt ett visst håll i rapporteringen i media, anser Jon Malmqvist.

Cecilia Hagen kallar Ebba Busch för nippertippa i Expressen och av Lena Mellin i Aftonbladet kritiseras Ebba för att göra fel prioriteringar som partiledare och ensamstående mor med två barn.
- Det är helt absurt. I sitt sätt att vara provocerar hon fram de här reaktionerna hos många personer och hon lyckas sätta ljuset på det som inte är bra i det svenska samhället. Ebba Busch är politiker, mamma, influencer och fotomodell och det kommer som ett paket som man antingen kan gilla eller inte gilla.
hans nilsson


- Ebba Busch är politiker, mamma, influencer och fotomodell. I sitt sätt att vara lyckas hon provocera många och sätter ljuset på det som inte är bra i det svenska samhället, säger Jon Malmqvist i KD. Foto: Pressbild