NYHETER 2021-10-1 KL. 15:00

Kan det vara så att fler börjar förstå innebörden av hållbarhet?

Kan det vara så att fler börjar förstå innebörden av hållbarhet?
Thom Andersson, krönikör. Foto: Pressbild

Ni som läst mina tidigare inlägg i Lokaltidningen vet att jag arbetar som coach sen många år, och driver Växjös förmodligen främsta anläggning riktat mot personlig träning och coachning. I detta får vi också en hel del insyn i hur människor tänker, och hur inställningen till träning och levnadsvanor är.

Under alla år som jag jobbat med träning och kost, har de flesta en ganska skev bild om hur man skaffar sig den där schyssta sommarkroppen, eller hur man tappar sina extrakilon. Man söker sig ofta till värdelösa dieter såsom 5:2, LCHF, måltidsersättning, C9 eller något kostprogram med en fast kalorimängd. Det är ofta en efterfrågan på detta även hos oss (som vi givetvis nekar till). Problemet med alla dessa dieter är att man går upp alla kilon (och ofta mer därtill) efter att man avslutar dem. Varför? Såklart för dålig hållbarhet och energiförlust och mer därtill. Detta har jag skrivit om i tidigare krönikor, så leta upp ett gammal exemplar, eller sök er till oss så förklarar vi (detta ingår i vårt coachande till alla våra medlemmar).

Men jag vågar påstå att synen på träning och kosthållning ändå börjar ta en liten, liten vändning i positiv riktning. Kan det vara för att de som söker oss på STEAM följt våra sociala medier, eller läst Lokaltidningens tidigare krönikor från mig? Jag vet inte, men vår högsäsong är nu, alltså i september efter semestermånaderna, och jag hör ordet ”hållbarhet” mer och mer.

Det ljuder VÄLDIGT gott i mina öron…

Man börjar med andra ord förstå att kortsiktighet och enformighet är lika med dålig hållbarhet, och engagemang och eventuella pengar åker i sjön. Jag slår vad om att ni alla som läser detta känner någon som tagit sig an en viktresa eller start till ”det nya livet” som inte hållit. Jag upprepar mig när jag säger att studier visar att ungefär 95 procent av alla inledda viktresor misslyckas. Tråkigt men sant. Detta vet också de flesta stora gymkedjorna om. Det är en stor och smart vinning med bindningstider på 12 månader när man vet att de flesta bara tränar någon månad eller två efter nyår eller semestern. Det slits in på utrustningen, och man får intäkter för bundna avtal.

Nagel i ögat på friskvårdsanläggningarna.

Oavsett - Det känns som om vi ändå börjar få rätt grundtänk på nya medlemmar, vilket skapar goda förutsättningar att behålla en hälsosam livsstil och fortsatt god kroppsform efter att man tappat kilon. Fortsätt i den riktningen, och resultaten blir hållbara!

Jag får passa på att lyfta fram en av ägarna till restaurangen ”SKAI”, Jonas Truong som under senaste säsongen lärde sig det mesta vi har att erbjuda i form av KUNSKAP i vår approach. Enligt senaste mätningar visar det att han fortfarande efter flertalet månader behåller formen. Allt tack vare kunskap och förståelsen bakom resan.



Jonas Truong, ägare på restaurang SKAI, -30kg.