NYHETER 2020-5-30 KL. 09:58

Kafé de luxe nobbades av Växjö kommun i satsning på ungdomar

Av Hans Nilsson

Kafé de luxe nobbades av Växjö kommun i satsning på ungdomar
- Oliver Rosengren har visat inom andra områden att han är villig att stå upp i kontroversiella frågor. Men då har det handlat om att stå upp för näringsidkare, inte ungdomar i nöd, säger Nils Hector, ägare av Kafé de luxe. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Kafé de luxe och Nils Hector vill ha ett samarbete med Växjö kommun om subventionerade priser på fika för de ungdomar i 12-15-årsåldern som hänger på Sandgärdsgatan. Men Oliver Rosengren (M) och kommunen säger nej.
- Deras intresse verkar i första hand gälla ekonomiska subventioner för fikat, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i Nämnden för arbete och välfärd.
- Självklart är det inte så. Vårt förslag handlar verkligen inte om ekonomisk vinning, det är ett erbjudande om att vi ska vara med och ta ett utökat vuxenansvar mot ett minimalt stöd från kommunen. Alla stadens företag skulle vara välkomna, svarar Nils Hector, ägare av Kafé de luxe som nu söker frivilliga sponsorer till satsningen på ungdomarna.

Sandgärdsgatan i Växjö har det senaste året blivit en mötesplats för stora gäng med ungdomar. Förra året drabbades Ica Cityhallen av flera snatterier av en del tonåringar och det förekom hot mot både personal och kunder.
Enligt polisen och kommunen skedde det även handel med droger på gatan utanför Ica Cityhallen. Håkan Ernstson som har Ernstson Foto berättade att han hade sett flera slagsmål på Sandgärdsgatan.
Till slut fick John Curovac på Ica Cityhallen bort ungdomarna från sin affär. Istället ska en del av dem ha rört sig en bit bort på gatan, mot Kafé de luxe.

I december förra året skrev Lokaltidningen om att Kafé de luxe hade blivit en värmestuga för 12-15-åringar på dagtid. Det kunde vara 15 ungdomar i den åldern i lokalen på en dag, men de handlade inget och de tog mycket tid i anspråk för personalen, berättade ägaren Nils Hector. Han påpekade att Kafé de luxe inte är en fritidsgård, men samtidigt ville han inte köra ut ungdomarna. Nils Hector vill låta dem vara inne på de luxe och samspela med personalen för att de ska lära sig att ta ansvar.
Det tycker han fortfarande när Lokaltidningen nu pratar med honom om detta igen.
- Vi vill inte slänga ut dem på gatan. Människor som känner sig ovälkomna var de än går riskerar hamna snett, det tror jag de flesta är överens om. Därför vill vi inkludera ungdomarna och behandla dem med respekt. I gengäld kan vi helt naturligt ställa samma krav på dem som på andra gäster, anser Nils Hector.

Hans förslag är att Växjö kommun subventionerar priser på fika för ungdomarna mot att personalen på Kafé de luxe ägnar mer tid åt dem.
- Jag ser det som en öppen inbjudan till alla näringsidkare i city att vara med och ta ansvar för de här ungdomarna i ett samarbete med kommunen.
Men Oliver Rosengren(M), kommunalråd och ordförande i Nämnden för arbete och välfärd, har uppfattat det på ett annat sätt i kontakten med Kafé de luxe.
- Jag kan bara beklaga att vi inte har kommit överens. Vi erbjöd dem att öka närvaron med fältarbetare på Sandgärdsgatan och även inne på Kafé de luxe för att upprätthålla tryggheten och bidra till mer lugn, säger Oliver Rosengren.
- Men de verkade i första hand vara intresserade av ekonomiska subventioner för fikat, och vi som kommun kan inte subventionera en enskild näringsidkare med skattemedel.

Nils Hector beklagar att Växjö kommun inte ville vara med på projektet:
- Vi erbjöd oss den lilla hjälp vi kunde, men tanken var att alla stadens företag skulle välkomnas att ansluta, något som jag förklarade för Oliver, säger Nils Hector.
- I mitt förslag ingick att vi själva skulle stå för halva subventioneringen. Så kostnaden för kommunen skulle bli minimal i jämförelse med att anställa så kallade trygghetsvärdar.
- Oliver sade sig vara rädd för kontroverser som följd av det hela, men det är nog en risk man få ta om man vill förändra sin stad till något bättre. Samtidigt har han visat inom andra områden att han är villig att stå upp i kontroversiella frågor. Men då har det handlat om att stå upp för näringsidkare, inte ungdomar i nöd.

Nyligen gick Kafé de luxe istället ut på Facebook med att de söker frivilliga sponsorer till satsningen på ungdomarna.
- Vi försöker en annan väg när det inte gick med kommunen, och vi har fått många positiva svar från föreningar, organisationer och privatpersoner. De vill ägna tid och energi åt att vara på Kafé de luxe och prata med ungdomarna. Men det är lösa planer än, klargör Nils Hector och lägger till:
- När jag träffade Oliver Rosengren framförde jag ungdomarnas egna önskan om en fritidsgård i centrum. En plats för fika, spel och möten liknande det Pax Café som tidigare fanns vid Villans Park. Fanns en sådan skulle jag och alla kollegor i centrum kunna hänvisa ungdomarna dit så fort de tog plats i eller kring våra lokaler.
- Svaret från Oliver var att det redan finns en fritidsgård, på Bergendahlska gården. Att denna ligger 900 meter bort från platsen där ungdomarna möts och dessutom bara har öppet två eftermiddagar i veckan tycktes han inte se som ett problem. Anmärkningsvärt nog.


hans nilsson



- Oliver Rosengren sade sig vara rädd för kontroverser som följd av det hela, säger Nils Hector ägare av Kafé de luxe. Foto: Hans Nilsson



- Vi erbjöd dem att öka närvaron med fältarbetare på Sandgärdsgatan och inne på Kafé de luxe. Men de verkade i första hand vara intresserade av ekonomiska subventioner för fikat, säger Oliver Rosengren (M). Foto: Hans Nilsson