NYHETER 2020-3-30 KL. 10:54

John Curovac: ”Corona är över innan sommaren - inför gratis parkering till i höst”

Av Hans Nilsson

John Curovac: ”Corona är över innan sommaren - inför gratis parkering till i höst”
Det är gratis parkering på kommunens parkeringar i centrum de närmaste tre månaderna. - Jättebra beslut. Men de kan införa gratis parkering över hela sommaren också och ända till september, säger John Curovac på Ica Cityhallen.

VÄXJÖ. John Curovac på Ica Cityhallen välkomnar Växjö kommuns beslut att införa gratis parkeringsavgifter i centrum de närmaste tre månaderna för att minska de negativa effekterna av corona.- Jättebra! Nu tror jag i och för sig att corona är över i Sverige innan sommaren, men de borde införa gratis parkering till september, säger John Curovac.
För några veckor sedan skrev Lokaltidningen om att John Curovac på Ica Cityhallen i Växjö ville samla 157 näringsidkare i centrum i en protest mot de höjda parkeringsavgifterna i Växjö city.
Politikerna hade beslutat att höja parkeringsavgifterna i city. Taxan i zon 2 skulle höjas från 5 kronor till 10 kronor i timmen. Dessutom var planen att taxan för parkeringar i zon 1 skulle gälla till klockan 21.00 istället för nuvarande 18.00.
- De höjda parkeringsavgifterna slår mot alla näringsidkare i city, det här handlar om att mjölka kon till den dör, menade John Curovac.
Han ville att näringsidkarna skulle ha stängt i en timme den 23 mars och samlas utanför kommunhuset i en tyst protest mot de höjda parkeringsavgifterna. Men protesten den 23 mars blir inte av.

Det är tufft nu för restauranger och handel i centrum på grund av coronaviruset. För att hjälpa dem genom krisen och gynna det lokala näringslivet har Växjö kommun infört en rad omedelbara åtgärder.
En av dessa är gratis parkering på kommunens parkeringar i centrum de närmaste tre månaderna.
- Det här är det bästa kommunen har beslutat om för Växjö city på flera år. Jättebra beslut, säger John Curovac och fortsätter:
- Nu tror jag att corona har nått sin topp och börjat klinga av i Sverige innan sommaren, sedan kommer det en varm och underbar sommar. Men de kan införa gratis parkering över hela sommaren och ända till september, det skulle göra att city kan leva mer.
I större livsmedelsbutiker i Växjö har kunderna hamstrat konserver, jäst, mjöl, ris, pasta och toalettpapper de senaste veckorna. John Curovac som har en medelstor livsmedelsbutik mitt i centrum har också märkt att kundernas köpmönster har förändrats den senaste tiden.
- Kunderna har handlat mycket pasta, mjöl, ris och toapapper i min butik och vissa märken har tagit slut. Men det är ingen fara, vi får hela tiden leveranser.
- Och folk kanske har upptäckt att det är bra att handla i Växjö city. Det är mer öppna ytor för frisk luft när man går mellan affärerna och mindre butiker med färre människor som kan smitta en, säger John Curovac.



hans nilsson