NYHETER 2020-5-19 KL. 14:34

Jesper guidar vid Åsnens nationalpark: ”Det här är en dröm för mig”

Av Hans Nilsson

Jesper guidar vid Åsnens nationalpark: ”Det här är en dröm för mig”
Jesper Nickel har startat företag för att erbjuda guidning på land i Bjurkärr och Sunnabron i Åsnens Nationalpark. - Det är en dröm att leva på att guida, säger Jesper Nickel. Foto: Cecilia Petersson

ALVESTA. Jesper Nickel har startat ett företaget där han erbjuder guidning i mindre sällskap i Bjurkärr och Sunnabron i Åsnens Nationalpark. Premiären sker den 2 juni.- Det är en dröm att kunna leva på att guida och att ge en upplevelse av naturen, säger Jesper Nickel.
Till vardags arbetar 47-årige Jesper Nickel från Växjö på lagret på Volvo i Braås. Där kör han truck och servar monteringen och tillverkningen med detaljer.
I måndags kom arbetet igång igen till viss del på Volvo i Braås efter att personalen varit permitterad i fem veckor på grund av coronakrisen. Jesper Nickel arbetar skift där, från 15 till 24 varje dag.

Det gör att han kan få tid över på förmiddagarna att ägna sig åt sin stora passion: naturguidning vid Åsnens Nationalpark.
- Det här gör jag vid sidan av mitt jobb på Volvo, det är svårt att leva på att guida. Men det är en dröm. Det är nytt för mig att guida, jag är grön på det här än så länge. Jag ser det som en möjlighet att uppleva naturen, säger Jesper Nickel.

Förra året startade han företaget Småland Natur och Äventyr AB för att erbjuda guidning på land i Bjurkärr och Sunnabron i Åsnens Nationalpark. Hans varumärke heter Experience Smaland och det är också namnet på hans hemsida.
- I Bjurkärr och Sunnabron finns lövskog som är unik, det är orörd och väldigt gammal urskog. Där finns arter, lavar och mossar som är rödlistade och som inte finns på så många andra ställen.
- Vi vandrar sakta i två timmar, kanske är det fem kilometer vi går och vi stannar för att fika. Jag har valt att prata om vissa nyckelarter, men det här handlar inte om att namedroppa växter och olika arter för mig. Det handlar om en helhetsupplevelse, där jag vill ge en upplevelse av naturen åt dem jag guidar.

Planen var att starta med guidningen i maj. Men på grund av coronasmittan har Jesper Nickel flyttat fram premiären till den 2 juni, från klockan 10 till 12.
- Jag tar emot sällskap med högst tio personer åt gången och en undre gräns på tio år för barnen eftersom vi går i två timmar. Nu hoppas jag på att få in bokningar så att det här blir av, säger Jesper Nickel.

hans nilsson



Jesper Nickel har startat ett företaget där han erbjuder guidning i mindre sällskap i Åsnens Nationalpark. Premiären sker den 2 juni. Foto: Cecilia Petersson



- Jag tar emot sällskap med högst tio personer åt gången. Nu hoppas jag på att få in bokningar så att det här blir av, säger Jesper Nickel, som erbjuder guidning i Bjurkärr och Sunnabron i Åsnens Nationalpark.. Foto: Cecilia Petersson