NYHETER 2021-5-7 KL. 20:22

”Jag vill alltid bli lite bättre”

Av Hans Nilsson

”Jag vill alltid bli lite bättre”
Mats Ekenstam, krönikör. Foto: Pressbild

Att alltid vilja bli lite bättre är en stark drivkraft hos mig. Samtidigt har jag med årens erfarenheter insett att jag har en hel del begräsningar. Inom vissa områden känner jag mig ytterst kompetent och självsäker, inom andra mindre.

Kopplar man det till ledarskap och företagande blir det ännu mer tydligt. I mina tidigare ledarroller trodde jag att det var viktigt att ha koll på allt och även vara den som genomförde vissa av dessa uppgifter.
Med åren har jag insett kraften i att samarbeta och tillsammans hitta roller, processer och funktioner som leder verksamheter framåt och gör dom bättre.
Jag tror det är viktigt att ställa sig frågan ”varför” gör jag eller vi detta? Finns det bättre sätt att hantera situationer på min arbetsplats eller i min yrkesroll?
Det är lätt att peka finger på andra, men då pekar tre fingrar tillbaka på dig själv.

Under mina nio år på Manpower arbetade vi med en form av ständiga förbättringar och målstyrning med täta uppföljningar.
Vi kallade det RAK-samtal och det innehöll tre huvudområden. R=Resultat, A=Aktivitet, K=Kvalitet.
Från högsta ledning hade vi dessa samtal i respektive chefsled ner till varje enskild medarbetare var sjätte vecka. På så sätt hade vi en process för att få ut förbättringar och även ett omvänt flöde där vi fick förslag på förbättringar som kunde utveckla bolaget. Det skapade även delaktighet och engagemang vilket ledde till ökad tillväxt och lönsamhet.

Den som vet något om en arbetsprocess skall ges möjlighet att påverka den. Om flödet ökar inom en organisation sker snabbare förbättringar. Det måste också finnas en öppenhet och transparens inom organisationen där alla har samma möjlighet till information oavsett position.
Genom att ständigt utvärdera sin egen prestation och laget man tillhör kommer det leda till fler förbättringar. Gör man det dessutom ofta, kommer effekten snabbare och resultaten därefter. Finns det även en bra kultur med värderingsstyrt ledarskap där man mäter och uppmärksammar förbättringarna ökar potentialen för långsiktiga och goda resultat.

mats ekenstamkrönikör