NYHETER 2021-7-7 KL. 17:44

"Jag tycker om att flänga omkring och spela inför publik"

Av Hans Nilsson


Vissångerskan Miranda Murre Eriksson drömmer om att kunna leva på sin musik. Nyligen gjorde hon två spelningar i Växjö och i höst kommer hennes första album ut. - Jag tycker om att flänga omkring och spela inför publik, säger hon. Foto: Hans Nilsson


ALVESTA/VÄXJÖ. Vissångerskan Miranda Murre Eriksson växte upp i Torsåsby i Alvesta kommun - men musikaliskt är det nog Västervik där hon numera bor som har präglat henne mest.
Nyligen gjorde hon två spelningar utomhus i Växjö och i höst kommer hennes första album ut.
- Målet för mig är att kunna leva på musiken, jag tycker om att flänga omkring och spela inför publik, säger 26-åriga Murre Eriksson.
I förra veckan arrangerade Föreningen Jazz i Växjö i samarbete med Växjöbostäder två konserter samma dag för barn och familjer med vissångerskan Murre Eriksson.
Först på Alabastern vid Tallgården på Araby där hon spelade ett tiotal låtar akustiskt på gitarren utomhus inför ett 30-tal barn och några vuxna och ett par timmar senare på Romalyckan på Teleborg. Öppna kanalens Dennis Jönsson var på plats och filmade konserten i Araby.
De flesta av låtarna hon spelade var eget material på svenska. Men det blev även en cover på Bob Dylans "It Aint Me Babe" med egen svensk text översatt till "Det är inte jag, du" och en låt av Rory Gallagher, "Dont know where I´m going", på svenska: "Jag vet inte vart jag går".
Murre gick hem hos barnen i Araby, hon fick till och med skriva autografer efter spelningen. Hon var tillbaka i sina gamla hemtrakter för de här två spelningarna. Murre växte upp i Torsåsby i den södra delen av Alvesta kommun, men hon bor i Västervik sedan några år. Det är ingen slump.
- Jag har varit på visfestivalen i Västervik varje år sedan 1995. Mina föräldrar gillar den musiken och de tog med mig dit redan när jag var bebis, berättar Murre.
- Jag minns att jag var fyra år och att jag sprang runt och lekte i slottsruinen på visfestivalen, men när Dan Viktor började spela och sjunga så satte jag mig ned direkt och lyssnade på honom istället. Jag blev helt såld, det var fascinerande. Dan Viktor hade ett eget sätt att fånga publiken och han hade ett väldigt bra mellansnack där han blandade humor och allvar.
Kanske var det där i det ögonblicket som Murres intresse för musiken tändes på allvar. Samtidigt fanns musiken närvarande hemma hos föräldrarna i Torsåsby under hela hennes uppväxt.
Flera av hennes stora favoriter som The Doors, Bob Dylan, John Holm, Stefan Sundström, Dan Viktor, Dan Andersson, Emil Jensen, Allan Edwall och Cornelis Vreeswijk upptäckte hon tack vare föräldrarnas skivsamling.
- Jag lyssnar mycket på svensk proggmusik också som Blå Tåget och November, och psykedelisk musik från 60-talet. Nu har jag fått en ny favorit i blues- och rockgitarristen Rory Gallagher. Jag gillar den inställning han hade till musiken och musikbranschen, han gick sina egna vägar, säger Murre.
Att Murre också skulle gå sin egen väg i livet och börja spela gitarr och sjunga visor med målet att kunna leva på det var rätt givet.
- Första gitarren skaffade jag när jag var åtta år. Jag hade sett den i ett reklamblad från Netto och visade mamma den. Sedan var jag självlärd till jag var 14 år då jag började på Kulturskolan i Alvesta och hade Ronny Dahlberg som gitarrlärare, han var helt fantastisk, minns hon.
Murre började spela inför publik när hon var 14 år och med tiden blev det spelningar bland annat på Kulturkällaren i Alvesta där hon var efterband till Pugh Rogefeldt och förband till Dan Hylander, på Kafé de luxe i Växjö, Säljerydsfestivalen och Lunds Visfestival.
Hon spelar munspel, gitarr och mandolin, men när hon är ute på egen hand och spelar är det gitarren och munspelet som är hennes trogna följeslagare.
För sju år sedan flyttade hon till Västervik för att gå på Visskolan. När hon var utexaminerad från Visskolan beslutade hon sig för att stanna i Västervik. Där jobbar hon på biblioteket som biblioteksassistent.
- Jag trivs i Västervik, jag har ju varit här mycket genom åren och lärt känna folk på visfestivalen som Stefan Sundström, Dan Viktor och Johan Johansson. De är stora inspirationskällor. När jag spelar ute varvar jag med poesi och mellansnack med glimten i ögat. Det är moderna visor och modern folkrock där jag ibland tolkar mina förebilder på mitt eget vis.
Murres första album kommer ut som LP den 3 september och på Spotify. "Tänk om..." är titeln på skivan med åtta egna låtar som spelats in på Kulturverkstan i Tingsryd. Låten "Fågel, fisk, mitt mellan" kommer finnas på Spotify redan den 12 augusti.
Även om det är Västervik som har påverkat hennes musikaliska resa mest, så finns även Torsåsby med i hennes musik.
- "I vår trädgård" som är med på albumet handlar om hur det ser ut i trädgården i huset där jag växte upp i Torsåsby. Det är vackert i Torsåsby och väldigt lugnt och fint att växa upp där, säger Murre.


Musikerna på Murres debutalbum "Tänk om...":
Miranda Murre Eriksson - gitarr, sång och munspel
Jesper Wihlborg - elgitarr, kör
Calle Sjöqvist - elgitarr/bas/klaviatur, kör
Adam Butler - bas/kör
Alexander Gunnarsson - slagverk, kör
Nathan Bissette - banjo, stråkar, gitarr, mandolin
Linea Helge - kör
Tony Andersson - saxofon

Här spelar Murre Eriksson i sommar
8 Juli - Smultronboda Fårgård - Edsbruk
24 Juli - Sommarfestival i Wämöparken - Karlskrona
2 September - Grimslövs bibliotek - Grimslöv




- Första gitarren skaffade jag när jag var åtta år. Sedan var jag självlärd till jag var 14 år då jag började på Kulturskolan i Alvesta och hade Ronny Dahlberg som gitarrlärare, han var helt fantastisk, minns hon. Foto: Hans Nilsson



Öppna kanalens Dennis Jönsson var på plats och filmade konserten med Miranda Murre Eriksson i Araby. Foto: Hans Nilsson