NYHETER 2020-11-28 KL. 11:42

IOGT-NTO gick mot ett rekordår - sedan kom corona

Av Hans Nilsson

IOGT-NTO gick mot ett rekordår - sedan kom corona
2020 började lysande för IOGT-NTO. Sedan slog corona till och avbokningarna rasade in. Men Håkan Ferner, anställd på IOGT-NTO, och Elisabeth Ferner, ordförande i IOGT-NTO:s byggnadsförening, är inte oroliga. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. IOGT-NTO vid Vattentorget i Växjö fick en kanonstart på 2020 och såg ut att gå mot ett rekordår - sedan slog corona till.- Det har varit mycket avbokningar och vi fick permittera alla anställda några månader. Tack vare det statliga coronastödet klarar vi oss i år, säger Elisabeth Ferner, ordförande i IOGT-NTO:s byggnadsförening.
IOGT NTO:s verksamhet vid Vattentorget med bokningar av lokaler och besök har gått som en raket de senaste åren.

Från 2015 till 2019 ökade intäkterna med nära 100 000 kronor varje år. Förra året omsatte IOGT-NTO:s verksamhet 2, 6 miljoner kronor och det var rekord.
Även 2020 började lysande med flera bokningar av konferenser, konserter, föreläsningar, mässor och möten på Sigfridssalen och Viktoriasalen.
- Vi fick en otroligt bra start på det här året med massor av bokningar i januari, februari och mars, säger Håkan Ferner, anställd på IOGT-NTO som sköter ekonomi och bokningar.
- Allt tydde på att 2020 skulle bli vårt bästa år någonsin, det var vår bästa start på ett år, inflikar hans fru Elisabeth Ferner, ordförande i IOGT-NTO:s byggnadsförening.

Men sedan satte coronasmittan fart. Telefonen började ringa extremt mycket i slutet av mars och i april. Samtalen handlade om avbokningar av IOGT-NTO:s lokaler.
Man tappade rätt stora intäkter och det fick följder.
- Vi blev tvungna att korttidspermittera våra fyra anställda, varav tre vaktmästare, på 60 procent från april till och med september. Våra toaletter är offentliga och då måste vi ha personal som kan sköta dem, förklarar Elisabeth Ferner.
Dessutom har personal behövts på plats eftersom IOGT-NTO fortsatt med sin egen föreningsverksamhet och med barngrupperna i Junis. Även Café Fontaine, som också är en del av IOGT-NTO, har fortsatt att ha öppet.

Men sedan lättade man på restriktionerna och smittan spreds inte på samma sätt. I början av hösten kom det in flera bokningar igen på IOGT-NTO och alla fyra korttidspermitterade jobbar normalt sedan oktober.
Det har gått bra att vara som mest 50 personer i Sigfridssalen och 20 personer i Viktoriasalen, enligt Elisabeth Ferner.
- Det här året har verkligen gått i vågor för oss. Nu har man skärpt restriktionerna igen och vi har fått flera avbokningar, och inga nya bokningar sker. Det måste vi förhålla oss till, säger Elisabeth Ferner.

I nuläget är det väldigt ovisst hur länge de nya restriktionerna kommer gälla och hur corona kommer påverka samhället. Men Elisabeth och Håkan Ferner är inte oroliga för deras verksamhet än.
- Vi har aldrig levt på marginalen, så vi har god likviditet. Men vi får hålla igen på kostnader och spara in på renoveringar som inte är nödvändiga, säger Elisabeth Ferner.

IOGT-NTO fick 175 000 kronor i statligt coronastöd för korttidspermitteringarna. Det är ytterst viktiga pengar för deras ekonomi.
- Vi kommer gå plus minus noll i år tack vare det statliga stödet och att vi fick en så bra start på året, klargör Håkan Ferner.
- Vi kommer söka permitteringsstöd igen om vi har rätt till det och om vi behöver det. Men vi ser ljust på framtiden, vi har ett starkt engagemang hos personalen och våra ideella krafter, lägger Elisabeth Ferner till.

hans nilsson


2020 började bra med bokningar av konferenser, konserter, föreläsningar, mässor och möten, som här i Sigfridssalen, enligt Håkan Ferner, anställd på IOGT-NTO, och Elisabeth Ferner, ordförande i IOGT-NTO:s byggnadsförening. Foto: Hans Nilsson



2020 började lysande med flera bokningar av konferenser, mässor och möten i Sigfridssalen på IOGT-NTO, berättar Håkan Ferner, anställd på IOGT-NTO, och Elisabeth Ferner, ordförande i IOGT-NTO:s byggnadsförening.. Foto: Hans Nilsson