NYHETER 2020-5-26 KL. 16:21

Inget stopp för Värends Miljö - stort sug även i krisen

Av Hans Nilsson

Inget stopp för Värends Miljö - stort sug även i krisen
Värends Miljö AB i Gemla går bra även nu i krisen. Det tycks inte finnas något stopp för det här slamsugande serviceföretaget i renhållnings- och avfallsbranschen. Foto: Värends Miljö AB

GEMLA. Värends Miljö AB i Gemla startade 2007 och de senaste fem åren har företaget gått som en raket. Det tycks inte finnas något stopp för det här slamsugande serviceföretaget i renhållnings- och avfallsbranschen.- Det fortsätter att gå bra för oss nu, vi har satsat på modern teknik och får nya kunder hela tiden, säger Thomas Karlsson, vd på Värends Miljö.
För 20 år sedan började Thomas Karlsson jobba med slamsugning och spolning på Växjö kommun. Han märkte snart att det var hans grej, och stannade där i sju år.
Under de åren insåg han också att det fanns en marknad för slamsugning och spolning som inte kommunen kunde täcka.
Eftersom Thomas Karlsson dessutom kände att han är en entreprenör startade han eget företag utanför Ingelstad, Värends Miljö AB.
Ett företag som nu utför tjänster som högtrycksspolning, slamsugning, rörinspektioner, vattenleveranser, tryckning av brunnar och torrsugning.

Man kan se Värends Miljös bilar lite överallt och det har sin förklaring. Företaget har avtal med samtliga enskilda avloppsanläggningar i följande kommuner om slamsugning: Lessebo, Älmhult, Karlskrona, Tingsryd och Markaryd. Man har dessutom flera kunder i Växjö kommun, både privata och företag.
Det har gått bättre och bättre för Värends Miljö, som har huvudkontor i Gemla och totalt 26 anställda idag.
- Vi har varit i tillväxt i många år, och vi har vuxit snabbt. Vårt vanligaste uppdrag är att hjälpa till vid stopp i avloppet i en villa och vi bistår ofta rörmokare och fastighetsskötare, förklarar Thomas Karlsson.
Värends Miljö har gått från en omsättning på nära 7 miljoner kronor 2014 till 36 miljoner kronor 2019. Trots att samhället befinner sig i en svår kris nu pekar det mesta på att även 2020 blir ett mycket bra år.
- Fastighetsbolagen är lite mer försiktiga med förebyggande spolningar i lägenheterna nu i coronakrisen. Där märker vi av en liten minskning, men det är marginellt.
- Vi har lika mycket slamsugningsjobb som vi brukar ha. Nu är det även en upphandling på gång med Växjö kommun och några av deras bolag, och det ser vi fram emot, säger Thomas Karlsson.

Sedan årsskiftet erbjuder Värends Miljö dessutom en helt ny tjänst som man troligen är ensam om i Kronobergs län. Det kallas relining, eller rörinfodring, med strumpmetod.
Det är en modern teknik för att invändigt renovera rörledningar i hus eller mark. Man kan säga att man bygger ett nytt rör inuti det gamla röret.
- Vid relining använder man en strumpa impregnerad med epoxi, en slags härdplast. Innan den har stelnat vränger man in strumpan i röret med tryckluft. Sedan gör man öppningar för anslutningar där man sätter in en extra förstärkning.
- Allt härdas innan reliningen är komplett och ett nytt rör är på plats inuti det gamla. Det gamla röret fyller då inte längre någon funktion eftersom man har fått ett helt nytt bärande rörsystem som kommer hålla i 50 år.
- Vi har investerat ett par miljoner kronor i det här. Det går väldigt bra. Vi får nya kunder hela tiden, tack vare det här ser jag ljust på det här året och på framtiden, förklarar Thomas Karlsson.

Med en viss stolthet i rösten berättar Thomas Karlsson också att Värends Miljö har varit med och hjälpt GBJ Bygg vid bygget av trähusen vid Trummen.
- Vi har blåst upp 100-tals ton med singel i bjälklaget i trähusen för isoleringen och för att det ska bli en tyngd och stabilitet i husen. Det har vi gjort med den dyraste lastbil som Atteviks sålt, den gick på 7, 5 miljoner kronor. Man kan säga att det är som en jättedammsugare, den kan suga upp tegelstenar.


hans nilsson


Man kan se Värends Miljös bilar lite överallt och det har sin förklaring. Det har gått bättre och bättre för Värends Miljö, som har huvudkontor i Gemla och totalt 26 anställda idag. Foto: Värends Miljö AB



Värends Miljö AB i Gemla går bra även nu i krisen. Det tycks inte finnas något stopp för det här slamsugande serviceföretaget i renhållnings- och avfallsbranschen.. Foto: Värends Miljö AB