Ing-Mari slutade i vården efter 30 år - nu driver hon friskvårdsföretag
Av Hans Nilsson
Efter 30 år som vårdbiträde och undersköterska på Växjö lasarett bestämde sig Ing-Mari Turesson för att starta eget företag inom friskvårdsbranschen. Nu har hon drivit företaget i tio år. Foto: Privat
LEKARYD. Efter 30 år som vårdbiträde och undersköterska på Växjö lasarett bestämde sig Ing-Mari Turesson för att starta eget företag inom friskvårdsbranschen. Nu har hon drivit företaget i tio år. - Jag vill påverka i samhället och hjälpa mina medmänniskor att bli mer uppmärksamma på sig själva och sitt mående, säger hon.
Ing-Mari Turesson i Lekaryd var bara 17 år när hon började jobba som vårdbiträde på medicinavdelningen på Växjö lasarett 1979, där hon med tiden blev undersköterska.
30 år senare, 2009, när hon fortfarande var på medicin, kände hon att det var dags att göra något annat.
- Jag flyttades runt mellan avdelningarna och jag kände att det inte var så kul längre. Efter 30 år ville jag göra något annat, så jag tog ett sabbatsår för att läsa hälsa och friskvård på Grimslövs folkhögskola, berättar Ing-Mari Turesson.
- Jag hade ingen plan direkt, jag ville mest prova något annat och förändra mitt liv. Men i utbildningen ingick klassisk massage och då märkte jag att det var min grej.
Ing-Mari blev hälsoutvecklare tack vare utbildningen på Grimslövs folkhögskola.
2010 startade hon företaget Immas inom friskvårdsbranschen med mottagning för privatpersoner i gamla affären i Lekaryd, där hon och hennes sambo bor.
Ing-Mari fick dessutom uppdrag som massör på företag i Växjö, Alvesta, Ljungby och Värnamo.
Hon besöker kontinuerligt flera företag i veckan för att hjälpa personalen att främja sin hälsa.
Ing-Mari verkar ha hittat sin grej i livet.
- Jag jobbar med något jag tycker är roligt och omväxlande, att jobba med folk är kul. Jag har ju vårdat i hela mitt liv, och efter alla år på lasarettet har jag nog utvecklat förmågan att känna in och möta olika människor, säger hon.
De senaste åren har hon breddat sig. Hon har precis gått en utbildning i kraniosakral terapi med biodynamisk inriktning. En behandlingsform som ska vara mycket avslappnande speciellt om man har spänningar och bär på trauman, är stressad, har smärta och sover dåligt.
- Det ställs högre krav på oss och många är stressade i dag. På arbetsplatserna ska det vara mindre personal och de som är där ska jobba mer. All ny teknik gör att det ska gå fortare också, och vi är inte gjorda för all den här stressen, anser hon.
I kraniosakral terapi med biodynamisk inriktning kommer kroppen i en sådan avslappning att den får möjlighet att lösa upp spänningar och omkalibrera sig, enligt Ing-Mari.
- Jag håller händerna i tio minuter på olika ställen på kroppen. På det viset visar jag min uppmärksamhet på klientens kropp och då börjar klientens eget system att återhämta sig självt från exempelvis spänningar och lösgöra trauman och man kan få bättre sömn. Kroppen kommer i balans, förklarar hon.
Ing-Mari är dessutom träningsledare i Gymnastikföreningen Spänst i Alvesta som firade 70 år i höstas. Där håller hon i tre pass i veckan med olika gymnastikövningar och med mindfulness.
Ing-Mari lever till 90 procent på sina friskvårdsuppdrag, men hon har tidigare drygat ut kassan med inhopp som undersköterska i vården.
- Nu är jag timanställd som städare på Farmartjänst där jag hoppar in efter eget bevåg, det blir lite omväxling, berättar hon.
hans nilsson
Ing-Mari Turesson startade 2010 företaget Immas inom friskvårdsbranschen med mottagning för privatpersoner i gamla affären i Lekaryd, där hon och hennes sambo bor. Foto: Privat
Efter 30 år som vårdbiträde och undersköterska på Växjö lasarett bestämde sig Ing-Mari Turesson för att starta eget företag inom friskvårdsbranschen. Nu har hon drivit företaget i tio år. Foto: Privat