NYHETER 2020-5-15 KL. 14:17

Ica Maxis ägare om brandrättegången: ”Jag är besviken, domen är för mild”

Av Hans Nilsson

Ica Maxis ägare om brandrättegången: ”Jag är besviken, domen är för mild”
Håkan Seiborg, huvudägare av Ica Maxi på Grand Samarkand i Växjö, är besviken på domen i brandrättegången. - Jag hade trott att han skulle dömas för mordbrand, säger han. Foto: Ica Maxi

VÄXJÖ. Den 19-årige man som är misstänkt för branden på Ica Maxi i Växjö den 2 februari dömdes till skyddstillsyn för allmänfarlig vårdslöshet och grovt brott. - Jag är besviken, domen är för mild. Det är ett viktigt signalvärde att man bedömer sånt här på ett adekvat sätt, annars är det risk för en uppgivenhet i det civila samhället, säger Håkan Seiborg, huvudägare av Ica Maxi i Växjö.
Det var strax före klockan 18 söndagen den 2 februari som brandlarmet gick på Ica Maxi på Grand Samarkand i Växjö.
Branden startade på Fixa-avdelningen på Ica Maxi. Det var fullt med kunder inne i butiken. Lågorna brann upp till taket, men sprinklersystemet begränsade branden och räddade kanske butiken.

Med hjälp av kameraövervakning i butiken och övrig bevisning kunde polisen gripa en 18-årig man och två flickor under 18 år misstänkta för att ha startat branden på Ica Maxi. De anhölls misstänkta för grov mordbrand.
Den 18-årige mannen häktades misstänkt för grov mordbrand. De två flickorna släpptes och avskrevs från utredningen med tiden.
Nu har Växjö tingsrätt avkunnat en dom mot den nu 19-årige mannen som misstänkts ha startat branden inne på Ica Maxi. Han dömdes till skyddstillsyn för allmänfarlig vårdslöshet, grovt brott.

Tingsrätten anser att det inte går bevisa hans uppsåt att starta en okontrollerad brand. Men två av de tre nämndemännen menar att han skulle dömas för mordbrand och till ett och ett halvt års fängelse.
Ica Maxis huvudägare, handlaren Håkan Seiborg, satt med på rättegången. Han är mycket besviken.
- Han dömdes som skyldig till branden, men jag hade trott att han skulle dömas för mordbrand och två av nämndemännen tyckte ju det också. Den här straffpåföljden är för mild, säger Håkan Seiborg och fortsätter:
- På filmen ser man hur han tänder ett ljus och sätter det i en hylla bland plastbackar och att branden startar där. Är inte det uppsåt? Han sätter flera människoliv i fara, orsakar lidande för många och stora skador på egendom.

Branden har slagit hårt mot butiken och företaget. Totalt handlar det om förluster på runt 15 miljoner kronor och försäkringarna täcker inte allt. Dessutom är inte allt arbete efter branden klart än och siffran kan därför stiga, tror Håkan Seiborg.
- Vi kommer se fram emot ett eventuellt överklagande av åklagaren. Utvecklingen i samhället visar att företag och privatpersoner tvingas ta ett allt större ansvar och lägga allt mer pengar på brottsförebyggande arbete. Därför är det klart att man blir besviken, säger Håkan Seiborg.



hans nilsson