Klik venligst
NYHETER 2020-3-2 KL. 09:05

Ica Maxi anmält av anhörig till misstänkt: ”Blir som att försvara dem”

Av Hans Nilsson

Ica Maxi anmält av anhörig till misstänkt: ”Blir som att försvara dem”
En anhörig till en av de tre misstänkta för branden på Ica Maxi har anmält Ica-handlaren Håkan Seiborg. - Att anmäla oss är ju som att försvara deras beteende, säger Johan Herdeby, delägare och vice handlare på Ica Maxi. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. En anhörig till en av de tre misstänkta för branden på Ica Maxi i Växjö har anmält Ica-handlaren Håkan Seiborg till Datainspektionen på grund av bildpubliceringen på tonåringarna på sociala medier.- Ansiktena var ju maskade på den aktuella bilden. Jag förstår inte riktigt vart anmälan kan leda, säger Johan Herdeby, delägare och vice handlare på Ica Maxi.
Efter branden på Ica Maxi på Grand Samarkand den 2 februari valde handlaren att publicera en övervakningsbild på sociala medier på de tre tonåringar som nu är misstänkta för grov mordbrand.
Detta har fått en anhörig till en av de tonåringar som misstänks ha startat branden att anmäla handlaren till Datainspektionen. Den anhörige anser att butiken kränkte de tre tonåringarna när de publicerade övervakningsbilderna på sociala medier.
- Det är upp till anmälaren om denne vill anmäla, men jag kan tycka att det blir lite märkligt att göra det. Vi tyckte att bilderna från övervakningskameran skulle ut snabbt på sociala medier så att personerna kunde identifieras. Bilden lades ut för att snabbt få tag i de uppenbart skyldiga till denna katastrof.

Men ansiktena på de tre ungdomarna var ju maskade, förklarar Johan Herdeby.
- Att anmäla oss när bevisläget är så starkt mot de tre ungdomarna, det är ju som att försvara deras beteende nästan, lägger han till.
När Lokaltidningen intervjuade Johan Herdeby för ett tag sedan berättade han att Ica Maxi kommer att göra betydande förluster på grund av branden. Den kommer kosta flera miljoner kronor och försäkringarna kommer inte kunna täcka allt. Han påpekade då att Ica Maxi är ett stabilt företag och personalen har gjort en makalös insats efter branden.

Ica Maxi får väldigt mycket frågor från kunderna om hur det går för butiken. Arbetet med att städa upp efter branden pågår fortfarande och det kommer det att göra ett bra tag till.
- Våra byggjobbare upptäcker hela tiden nya vatten- och fuktskador i väggar och golv i butiken som måste saneras efter branden. I takt med att de gör det måste nya ytor spärras av. Nu är det djurmatsavdelningen och lek och media som kommer spärras av en tid, men samtidigt kan andra avdelningar som varit stängda öppnas igen, förklarar Johan Herdeby.
- Påverkan för våra kunder är verkligen inte så stor, vi ser hela tiden till att hålla butiken i god ordning trots allt som hänt, lägger han till.Hans nilsson


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Fler nyheter

SENASTE NYTT

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER