NYHETER 2020-11-8 KL. 19:21

”Ica-märket står skrivet i pannan på mig”

Av Hans Nilsson

”Ica-märket står skrivet i pannan på mig”
Anna Ulvskog har nära 30 år på Ica bakom sig. Nu har hon och en kollega startat Butiksakademin ihop. - Ica-märket står skrivet i pannan på mig, säger Anna Ulvskog när hon står vid Ica Maaxi på Norremark. Foto:Hans Nilsson

VÄXJÖ. En ny utbildningsaktör har sett dagens ljus i Växjö. Det är Anna Ulvskog med nära 30 år på Ica och hennes vän Anna Silbo i Stockholm som startat Butiksakademin ihop. De inriktar sig på utbildningar i första hand åt Ica-butiker i södra och norra Sverige.- Ica-märket står skrivet i pannan på mig, jag kunde ha blivit Ica-handlerska med egen butik, säger Anna Ulvskog och skrattar.
Tillsammans har 51-åriga Anna Ulvskog och Anna Silbo hela 40 års erfarenhet från Ica, varav 20 år från Ica-Skolan som erbjuder utbildning åt Icas personal.
Där var de båda utbildare i flera år. Men Anna Ulvskog inledde sin bana på Ica redan när hon var 18 år. Då började hon jobba på Icas lager i Växjö som låg på Smedjegatan på den tiden.
- Första dagen började jag klockan 5 på morgonen, aldrig mer Ica tänkte jag. Sedan blev jag kvar på Ica i 28 år, berättar Anna.

Efter några år fick hon jobb på kontoret på Ica-lagret i Räppe. I slutet av 90-talet flyttade hon till Skåne. Där väntade ett jobb på kontoret på Icas lager i Arlöv som assistent åt chefer och där blev hon sedan marknadsundersökare.
Men Anna funderade mycket på att ha en egen Ica-butik. Icas verksamhet bygger ju på att det är egna företagare i samverkan, så det var inte så konstigt att Anna med tiden ville ha en egen Ica-butik.
- Det var min dröm att bli Ica-handlerska med en egen butik, förklarar Anna. Jag tänkte på det i tio år, men 2005 var det organisationsförändringar inom Ica och då dök möjligheten med Ica-skolan upp, och jag tyckte det verkade roligare än att ha en egen butik.

Anna flyttade tillbaka till Växjö igen efter att ha fått jobb som utbildare på Ica-skolan. Hon höll i kurser i bland annat personlig utveckling, ledarskap och kundbemötande för personal på Ica i hela Sverige.
- Det var ett väldigt roligt jobb, men det blev mycket resande. Jag var överallt i hela landet och höll i kurser, jag åkte ofta iväg på söndagskvällen och kom hem på torsdagen. Jag reste bort min tid och jag kunde inte fortsätta så, förklarar hon.
Istället startade Anna eget företag och dessutom i en helt annan bransch. Hon utbildade sig till diplomerad friskvårdskonsult, massör och diplomerad kostrådgivare och öppnade Annas Hälsobyrå 2015 i Växjö. Idag hyr hon in sig i samma lokal som Bergfeldts Frisörer på Bäckgatan.

Men helt har hon inte släppt utbildningarna. Hon har fortsatt att samtidigt hålla kurser i kundbemötande och i grupputveckling för ledningsgrupper i Ica-butiker.
Nu drar dessutom hon och kollegan Anna Silbo, som bland annat jobbat som coach och universitetslärare i psykologi, igång Butiksakademin. Tanken är att Anna ska sköta sin hälsobyrå samtidigt.
- Det här ska bli jätteroligt. Vi vänder oss främst till Ica-butikernas personal till en början. Mest i södra och norra Sverige, och vi känner att vi kompletterar andra utbildningsaktörer på marknaden.
- Vi har bland annat kurser i att våga prata inför en grupp, kundbemötande och i hur man utvecklas i sitt ledarskap. Vi har färdiga grundkurser, men vi kan även specialdesigna kurser för en butik, säger Anna.



hans nilsson


- Det var min dröm att bli Ica-handlerska med egen butik, säger Anna Ulvskog. Foto: Hans Nilsson



Anna Ulvskog jobbade som utbildare på Ica-skolan i flera år. Hon höll i kurser i bland annat personlig utveckling, ledarskap och kundbemötande för personal på Ica i hela Sverige. Foto:Hans Nilsson