NYHETER 2020-5-28 KL. 16:28

I sommar kan man cykla downhill i Hanaslöv

Av Hans Nilsson

I sommar kan man cykla downhill i Hanaslöv
I drygt två månader har Markus Olofsson och ett tiotal eldsjälar kört med maskiner i Hanaslövsbacken och byggt fyra downhillbanor. Foto: Privat

ALVESTA. I Hanaslövsbacken pågår just nu en jättesatsning på att göra området till en året-runt-destination med downhill-cykling. Nu söker man upp till tio ideella krafter för att påskynda arbetet med att bygga klart downhillbanorna.
- Vårt mål är att öppna de banorna efter midsommar, säger Markus Olofsson, driftsansvarig på Hanaslövsbacken.

I drygt två månader har Markus Olofsson och ett tiotal eldsjälar kört med maskiner i Hanaslövsbacken och byggt fyra downhillbanor.
Downhill är en tävlingsgren inom mountainbike där man cyklar ner för ett berg eller en sluttning på en bana på kortast möjliga tid. Banornas längd i Hanaslöv är på 700 till 1 200 meter och med grus som underlag.
- Det är lokala cyklister i Växjö och Alvesta med omnejd och som brinner för downhill som har hjälpt till, förklarar Markus Olofsson, ansvarig för backen.
- Grunden till de fyra banorna är klar. Men vi skulle behöva ett tiotal eldsjälar till nu för att ta bort lösa stenar och för att justera banorna bland annat.

Det här ingår i en storsatsning från Alvesta kommun på att göra Hanaslövsbacken till en populär destination inte bara på vintern med skidåkning, utan även på sommaren och hela året med cykling och friluftsverksamhet.
Friluftsfrämjandet har dessutom byggt två MTB-banor för mountainbike där man kör längs stigar. Kommunen siktar på att bygga elva downhillbanor totalt inom några år. Cyklarna hyr man på plats av det nystartade företaget F.L.I, Fun life industries, men det går även bra att ha med sig egen Downhill- eller MTB-cykel.
- Det här är ett långtidsprojekt, det finns inget mål uppsatt för när allt ska vara klart. Men de fyra första downhillbanorna ska öppnas tidigast i slutet av juni eller i början av juli i år. Sedan kommer vi behöva ännu fler eldsjälar när det har öppnat. För det finns inte pengar att anställa någon, förklarar Markus Olofsson, som är den ende anställde i Hanaslöv.
- Men det behövs ett antal funktionärer och folk som kan ta betalt för liftkorten i kassan. För här åker man med cykel i liften istället för skidor.

Downhillbanorna och MTB-banorna har byggts vid sidan av skidbackarna för att inte göra intrång på den verksamheten. Tanken är att man även ska göra i ordning en mötesplats med grillplats och bänkar på toppen av backen och bygga utegym med hinder längs spåren.
Markus Olofsson är eld och lågor över den här nya satsningen på Hanaslövsbacken.
- Det är väldigt kul att vara med och skapa en helt ny grej här i Alvesta- och Växjö-regionen. Vi har planerat för det här i två-tre år, det är en jättestor utveckling för området.
- Nu återstår att se hur mycket besökare vi får i sommar och hur många funktionärer vi kommer att behöva. Är det stort intresse får vi försöka ha öppet mer och då kommer vi behöva fler frivilliga som hjälper till. Det kan bli cykeltävlingar här också med tiden, andra anläggningar har hört av sig om det.
- Men vi får ta en sak i taget. Det här är i första hand en satsning på friluftsverksamhet och träning som ligger rätt i tiden nu med corona. Man ska ju vara ute i naturen och inte vara nära varandra, säger Markus Olofsson.



hans nilsson


- Vårt mål är att öppna downhillbanorna efter midsommar, säger Markus Olofsson, driftsansvarig på Hanaslövsbacken. Foto: Privat



Downhill är en tävlingsgren inom mountainbike där man cyklar ner för ett berg eller en sluttning på en bana på kortast möjliga tid. Banornas längd i Hanaslöv är på 700 till 1 200 meter och med grus som underlag. Foto: Privat