I Rubbatorp finns Familjen Stjärnkrans Handelsbod
Av Josefin Petersson
– Vi skulle vilja bygga ut och skaffa slungrum, just nu måste vi bygga ut för att kunna skaffa fler bin, säger Tobias Stjärnkrans (till vänster) här tillsammans med Therese Stjärnkrans. Foto: Josefin Petersson
RUBBATORP. I skogen utanför Lönashult i slutet på en krokig grusväg ligger Familjen Stjärnkrans Handelsbod. Där säljer Therese och Tobias Stjärnkrans sina egna och andra lokala producenters produkter.
För ungefär en månad sedan öppnade Therese och Tobias Stjärnkrans en handelsbod i Rubbatorp utanför Lönashult, det hade varit en dröm länge som nu gick att genomföra.
– Vi bor rätt så avsides så det har inte funnits det underlaget riktigt, nu har även Åsnens Nationalpark öppnat. Det gör att det går att få hit folk på ett annat sätt och få en bättre kundbas. Så det har ju också bidragit till att vi kan ta det här steget och äntligen öppna, säger Therese Stjärnkrans.
Båda två kommer från Vetlanda från början, sedan började de plugga i Stockholm men längtade tillbaka till Småland och landet. De ville ha något att förvalta men kunde inget om skog eller jordbruk och gick därför en kurs i hållbart familjeskogsbruk på Linnéuniversitet. Tanken efter det var att flytta om intresset fortfarande fanns och det gjorde det. När de väl hittade gården i Rubbatorp 2013 efter några år och flyttade hit så märkte de att det var dåligt med pollinerande insikter så de började med att gå en biodlings kurs. Sedan har alltid människor runt omkring dem sagt att de borde öppna en gårdsbutik och de har haft det som en dröm länge men inte haft några produkter att sälja förrän nu.
Det mesta som säljs i boden kommer från gårdar i närheten för de tycker det är viktigt att samarbeta med de som finns runt omkring, de menar att man inte behöver vara bäst på allt. I handelsboden säljer de nyslungad och smaksatt honung, senap, bipollen, bivaxdukar och bivax sedan utöver det säljs även produkter från andra företag så som fika, frysta hamburgare och fiskburgare, korv, grönsaker efter säsong, godis, tvålar, pysselböcker, kortlekar, krukor, blommor, kaffe, sylt och marmelad. De utgår från picknickkorgen som koncept och du ska kunna hitta både fika eller saker för att grillar korv, alla produkter ska finnas hos dem och det ska inte vara meningen att man ska behöva åka någon annanstans också. Förutom biodlingen har de Hälsingefår, Skånegäss och Gotlandshöns, alla djuren ingår i genbank och är utrotningshotade.
– Vi vill utveckla och bygga på vår handelsbod, men det är också viktigt för oss att informera och lära ut. Det är många idag som har kommit långt ifrån landsbygden men nu under pandemin så har ändå fler sökt sig till landsbygden. Så det hade varit kul att kunna visa och förklara hur binas kretslopp och pollinering fungerar, för det är stora kunskapsluckor idag med hur saker och ting går till, men jag tror ändå att det finns intresse att lära sig, säger Therese Stjärnkrans.
Tobias fyller i, sedan skulle vi även vilja bygga ut och skaffa slungrum och så vidare. Just nu måste vi bygga ut för att kunna skaffa fler bin, sedan får vi se hur stort kundunderlaget är och vad som går att genomföra framöver, säger Tobias Stjärnkrans.
Josefin Petersson
Utanför handelsboden finns det fullt med olika blommor efter säsong och även bi och insektshotell. Foto: Josefin Petersson