Hundexpert: "Ett under att Olga inte blev påkörd av tåget"
Av Hans Nilsson
- Det är ett under att Olga inte blev påkörd av tåget, säger Leena Korpi, som sköter forumet "Saknade hundar - efterlys din hund här" på Facebook. Foto: Hans Nilsson
VÄXJÖ. Allt fler hundar i Sverige springer bort och 20 procent av dem hittas aldrig igen. Det berättar Leena Korpi, som sköter Facebookgruppen "Saknade hundar".
- Det här kan hända vem som helst, Anna hade otur när Olga stack. Men samtidigt är det ett under att Olga inte blev påkörd av tåget eller en bil, säger Leena Korpi.
Leena Korpi kallar sig själv för "hundkärring". Ända sedan hon var liten har hon haft hund och i många år har hon ställt ut hundar på tävlingar och varit engagerad i hundklubbar.
Sedan sju år är hon administratör i forumet "Saknade hundar - efterlys din hund här" på Facebook.
Där kan hundägare som fått sina hundar bortsprungna gå in och efterlysa dem och få hjälp med att hitta dem.
- Antalet hundar som springer bort ökar varje år. Förra året hade vi 700-800 bortsprungna hundar som efterlystes i vår grupp, och det var fler än 2018. Men i år är vi redan uppe i 600 efterlysta hundar, berättar Leena Korpi.
- Förklaringen kan vara att fler skaffar hund. Det är ofta nyinköpta hundar som är minst sex månader gamla som sticker. Ägaren har inte lärt känna hunden riktigt och använder inte rymningssäker sele eller rymningssäkert halsband.
Leena Korpi ger råd till hundägare som efterlyser bortsprungna hundar. Hon ringer och pratar med dem eller skickar mejl.
- Det bästa är att stanna kvar vid den plats hunden försvann, för hunden återvänder oftast dit. Jag brukar fråga vad det är för hundras förstås och i vilken terräng hunden har sprungit bort. Men det finns egentligen inget facit, hundar är olika och de kan bete sig på olika sätt trots att det är samma ras, säger hon.
Anna Sjöstrand i Växjö, som Lokaltidningen skriver om och vars hund Olga rymde och var borta i 20 timmar, kontaktade Leena Korpi för att få hjälp.
- Jag gav Anna flera råd och hon följde dem vad jag har förstått. Det var ren otur att Olga stack och att Anna tappade henne. Vilken hundägare som helst kan råka ut för att hunden rymmer och försvinner. Det skulle kunna hända mig också, säger hon.
Leena Korpi beräknar att 80 procent av alla bortsprungna hundar kommer tillrätta. Resten hittas aldrig.
- Bortsprungna hundar kan röra sig över flera mil och de söker sig ofta till tågräls och vägar. De hundar som inte hittas har troligen blivit påkörda av tåget eller en bil eller så har de drunknat i en sjö eller en gödselbrunn.
- Små bortsprungna hundar kan drunkna i en swimmingpool, jag vet flera såna fall. Men det är inte vanligt att andra djur i skogen dödar dem eller att människor tar dem och inte anmäler att de hittat dem, säger hon.
Att hundar försvinner genom att någon stjäl dem är inte så vanligt som många kanske tror.
- I de flesta sådana fall handlar det om ett relationsdrama där den ena parten tar hunden med sig vid en separation. Ibland sker det att hundar som är bundna utanför en affär stjäls av en drogpåverkad eller psykiskt sjuk person. Men det är ovanligt, förklarar Leena Korpi.
Tips och råd när hunden har rymt
- Ägaren eller någon hunden känner väl bör stanna kvar på platsen där hunden försvann. Hunden kommer ofta tillbaka och finns det då ingen där så sticker dom igen.
- Stanna kvar hela natten om den inte kommit tillbaka innan, det är många gånger framåt natten eller gryningen när det är tyst och lugnt de kommer tillbaka, är den inte tillbaka under natten fortsätt att stanna kvar.
- Om den stack hemifrån bör någon vara kvar hemma med dörren öppen eller ännu hellre vara utanför.
- Måste man lämna platsen för en liten stund kan man lägga något där som luktar av ägaren och eller hunden. Typ en jacka filt, bädd eller bur om den gillar buren.
- Ropa inte efter hunden, låt lite glad och mysig när man lockar på den så den tycker det är trevligt att komma fram.
- Ha gärna med en kompishund som den tycker om när ni letar.
- När ägarna letar bör de gå så att de alltid går tillbaka till stället där hunden försvann från deras spår leder dit om hunden följer dem.
- Ta hjälp av andra att leta.
- Leta på ställen den kan ha ramlat ner och inte kan ta sig upp själv. Typ klippavsatser, diken, brunnar och andra hålor, även där den kan blivit instängd. Har den koppel på så leta även där den kan fastnat.
- Tänk även på att den kan gömt sig och ligga och trycka under något, så leta under ställen den kan gömt sig.
- En hund som är rädd eller sitter fast är ofta helt tyst även om ägaren lockar på den. Leta med ficklampa då ögonen reflekteras bra så man ser dem.
- Ring polisen flera gånger och kolla om någon hittat hunden.
- Dela på många lokala sidor, och sprid infon om att hunden är borta både på facebooksidor och i närområdet.
- Prata med folk, sätt upp efterlysningslappar.
- Be folk köra runt med bil och titta spana efter den. Ser man hunden så jaga inte efter den.
- Ropa inte på den när ni åker runt. Hör hunden någon ropa och går dit och man åkt vidare och ingen är kvar där om hunden kommer dit så blir den ändå mer förvirrad. Det gäller alla även ägarna.
- Ägarna eller någon hunden känner ska inte gå och söka vid bilväg, järnväg eller andra farliga ställen för hunden, om den följer spåren av någon den känner. Låt folk som den inte känner söka på dom ställena.
- Det var ren otur att Olga stack och att Anna tappade henne. Vilken hundägare som helst kan råka ut för att hunden rymmer och försvinner, säger Leena Korpi som sköter Facebookgruppen "Saknade hundar". Foto: Hans Nilsson