NYHETER 2020-9-4 KL. 14:34

Hunden är verkligen människans bästa vän

Av Hans Nilsson

Hunden är verkligen människans bästa vän
Mats Ekenstam, krönikör, tillsammans med sin hund Vilja. Foto: Privat

När jag var sju år gammal köpte min morfar en hund till vår familj. Han hade läst att det är bra för barn att få ett husdjur att ta hand om. Hunden skapar trygghet och närhet som kunde vara bra under uppväxten.
Dock hade mina föräldrar inte så mycket erfarenhet av hundar på den tiden, det fanns inte heller några digitala kanaler eller rekommendationer att gå på.

En annons i tidningen med söta hundar en bit utanför Växjö lockade. Vi åkte dit och träffade dessa söta valpar som bodde i ladugården, så här i efterhand har vi förstått att det är inget bra tecken om valpkullen bara bor i ladugården.
Nalle, som han hette, var en Keeshond, söt, ullig och gullig som valp. Som vuxen blev han skarp och dominant, bet min kompis över hälsenan, försökte bita en gubbe som körde förbi med motorcykel.

Nu när jag är inne på min fjärde hund förstår jag bättre att Nalles beteende nog både var kopplat till vår bristfälliga erfarenhet av att uppfostra en hund, samt att en dominant hanhund med en ras som bland annat användes som vakthund på pråmar i Holland inte var det bästa alternativet att ha som första hund i en barnfamilj.

Men oavsett Nalles och våra tillkortakommanden var han alltid en kär vän som alltid var positiv mot mig och övriga i familjen så morfar hade rätt.
När jag och min fru skulle skaffa vår första hund ägnade min fru mycket tid åt att analysera vilken hundras som skulle passa bäst för oss. Efter kloka överväganden blev det en Lagotto Romagnolo. Rasen kännetecknas bland annat av att inte vakta. Lagotton är social med andra hundar och trivs med människor.

Min känsla är att Nalle var lite av motsatsen. Jag kan varmt rekommendera rollen som hundägare. Vår hund Vilja ger oss mycket motion, kärlek och fina stunder. På bank- och minuskontot har vi dock söndertuggade glasögon, skor och AirPods.
Då efterfrågan på husdjur och främst hundar har ökat markant med anledning av rådande pandemi är mitt bästa råd att verkligen överväga vilken hundras som passar just dig och din familj. Hurdana är ni och vilken hund passar utifrån det? Chansen att få ett lyckligt hundliv blir ju så mycket större då.

Om/när hunden är på plats, läs på och gå på valpkurser så kommer ni tillsammans få en magisk framtid tillsammans. Hunden är verkligen människans bästa vän.

mats ekenstamkrönikör