NYHETER 2021-12-17 KL. 11:00

Historiskt tidig öppning i Hanaslöv

Av Josefin Petersson

Historiskt tidig öppning i Hanaslöv
De producerar 300 kubik snö i timmen och nu har de kört ungefär 4-5 dygn och har då lagt ungefär en meter med packad snö. Foto: Privat

HANASLÖV. Förberedelserna för vintersäsongen i Hanaslöv började redan i augusti någon gång, de slog backen, tog ner alla byglar, gjorde linprovning och underhåll på liften. Men nu när kylan kom så blev det mer intensivt arbete, de drog igång snökanonerna 1 december, dessutom kom kylan och snön mycket tidigare än vad den brukar i år. De brukar oftast öppna i mellandagarna, nu skriver de historia genom att öppna tidigare än någonsin. Fredagen den 17 december klockan 18:00 öppnar Hanaslöv för sugna utförsåkare.
– Vi producerar 300 kubik snö i timmen och nu har vi kört ungefär 4-5 dygn och har då lagt ungefär en meter med packad snö. Så vi har halva systemet färdigt och sendan när det blir kallt nästa gång så ska vi börja lägga vidare på toppen och övre delen. Nu är det klart i liftbacken hela vägen till toppen, passagen, lilla parken, barnbacken, pulkabacken och ett 800 meter vändlängdskidsspår, säger Markus Olofsson, driftansvarig i Hanaslöv.

Nytt för i år är att de har kört med automatisk snöproduktion, allt är dock inte klart för att det ska vara helt automatiserat, förhoppningen är att till nästa säsong så ska systemet sköta all snöproduktion självt. Dessutom har skidskolan lite nya grejer på gång. Samtidigt som besökarna kommer att märka att det är mer snö vid öppning än vad det brukar vara. Förra året var även första årets som de lade snö på hela toppen, det var tidigare en jättestor svacka i familjebacken, men den lade de igen förra året så det inte skulle vara så brant.

Förra året var extremt, med tanke på pandemin, det var knappt så de visste om de kunde öppna eller inte. De kommer vidta försiktighetsåtgärder och gå efter alla rekommendationer som ges, så de kommer fortsätta att inte sälja säsongskort. Säsongskortet gör att det är svårt att veta hur många som kommer vara på plats och inte, samtidigt som de kommer sälja ett begränsat antal liftkort både till kvällar och helger. De kommer öppna upp för heldagsåkning, det hade de inte förra året. Samtidigt som de kommer kunna ha lite fler platser. Men fortfarande under kontroll, skulle det bli så att det blir ett svårare läge så kan de enkelt minska antalet besökare. Eftersom det ändå är södra Sverige vi pratar om så kommer det inte att vara kallt väder hur länge som helst.
– Vi brukar säga att vi klarar två veckor med hårt töväder, med hårt töväder menar vi regn och kanske 10 plus till och från. Sedan kan det vara varmt på dagen och sedan kallt på nätterna så fryser ihop hela tiden och då avstannar ju effekten för det är ju ganska packad snö och ganska självisolerande, så det tål väldigt mycket. Men allting har en brytpunkt, man vet aldrig vad som kommer i januari eller inte, därför vill vi kunna köra igång så tidigt som möjligt för att utnyttja den riktiga snön som har kommit. Målet är att försöka ha öppet till och med vecka 8, sedan brukar vecka 10 vara smärtgränsen för att vi ska kunna ha öppet, säger Markus Olofsson, driftansvarig i Hanaslöv.

Under en vintersäsong i Hanaslöv arbetar de 200 ideella personer för att få det att fungera, Alvesta kommun är ägare, sedan är Markus Olofsson anställd av Alvesta kommun som driftansvarig. Sedan är det Friluftslivet Alvesta som bemannar liftarna och sköter snöproduktionen, det är även många pensionärer som jobbar i Hanaslöv, bland annat förbereder de liftarna inför säsongen och bemannar liftarna på dagtid när andra jobbar. Skiduthyrningen drivs av Stabergs MX Sport och Alpint, sedan är det Alvesta SOK som är en skidorienteringsklubb som sköter längdspåret och serveringen i klubbstugan.
– Varje år kommer det mellan 10 000 till 12 000 besökare, sedan brukar vi räkna att vi har det dubbla. Eftersom vi har både längdåkare, pulkaåkare och även familjemedlemmar som är med för att titta utöver utförsåkarna. Så vi har kanske totalt på 24 000 besökare som strömmar igenom och då kan det ju vara på bara 5 veckor eller på 10 veckor om säsongen blir lång. Förra året hade vi extremt mycket besökare och det var det för att det fanns inte så mycket att göra, det var väldigt reglerat med tanke på pandemin. Det var fullt varenda dag och vi försökte ha öppet mer i stället, vi gjorde vårt näst bästa år även om vi fick begränsa antalet besökare, säger Markus Olofsson, driftansvarig i Hanaslöv.

Josefin Petersson


– Vi brukar säga att vi klarar två veckor med hårt töväder, kanske 10 plus till och från. Målet är att försöka ha öppet till och med vecka 8, säger Markus Olofsson, driftansvarig i Hanaslöv. Foto: Josefin Petersson