NYHETER 2021-7-24 KL. 16:15

Handeln i Alvesta centrum lever trots pandemin

Av Josefin Petersson

Handeln i Alvesta centrum lever trots pandemin
– Vi blickar framåt i den stora spegeln och inte den lilla backspegeln & hoppas att det funkar, säger Viktoria Åkesson Forss till höger, ägare av Lilla Bus, Lilla Hem. Till vänster Lisa Jonasson ägare av Flitiga Lisas blommor. Foto: Josefin Petersson

ALVESTA. Efter ett och ett halvt år med pandemi ser nu butiksägare i Alvesta centrum positivt på framtiden, men de ställer sig frågan vad som kommer vara normalt framöver. Trots pandemin har människor i Alvesta valt att handla lokalt och stötta handeln i centrum.
Lisa Jonasson har drivit Flitiga Lisas blommor i 19 år, Viktoria Åkesson Forss har drivit Lilla Bus i 15 år och Lilla Hem i fyra år. För dem var det osäkert hur allt skulle bli när pandemin startade förra året.
– Först var det lite skräck över vad som skulle hända och sedan blev det ändå att vi körde hård marknadsföring. Både att vi fanns, det var säkrare handel och att man skulle handla lokalt. Visst var det tufft för att man visste ju inte men på något sätt, som småföretagare är det nästan alltid så, man vet inte vad som händer under morgondagen. Det känns som att Alvesta borna har gynnat den lokala handeln, så inget ont som inte har något gott med sig, säger Viktoria Åkesson Forss, ägare av Lilla Bus och Lilla Hem.
Lisa fyller i, det som har varit positivt har varit att det är litet och att man kan ta bilen och åka förbi och se om det är andra kunder, det kan man inte göra på Grand Samarkand. Det tog stopp en vecka, men sen så har kunderna ringt och frågat om saker finns hemma och om man kan få hämta det utanför. Men det är lite så, små butiker har större service, man kan gå ut lämna på gatan, erbjuda hemleverans, betalning med swish, eller att öppna tidigare för ett fåtal kunder och det är det som man vinner på med småstaden här, säger Lisa Jonasson, ägare av Flitiga Lisas blommor.
Även om det öppnade upp under förra sommaren, så fortsatte det ungefär som det hade gjort under våren. De berättar att klädbranschen är bland de som haft det tuffast, men eftersom människor har stannat hemma så har de behövt blommor och heminredning ändå. Lisa Jonasson berättar också att det den senaste tiden har märkts att fler och fler har blivit vaccinerade, allt fler äldre kommer och handlar och flera av dem har inte varit ute på ett år.
– Vi hoppas att det har blivit en näsbrännare och att man fortsätter handla lokalt och stödjer den lokala handeln oavsett ort, mer än vad man kanske har gjort tidigare. Vi blickar framåt i den stora spegeln och inte den lilla backspegeln och hoppas att det funkar, det vet vi ju inte förrän efter sommaren, det kan ju komma en fjärde våg. Vi är ju glada att det inte blev total nedstängning i Sverige i alla fall, det hade varit tuffare för handeln, säger Viktoria Åkesson Forss, ägare av Lilla Bus och Lilla Hem.
De berättar också att det är positivt att maxtaket har lättat för butikerna även fast de kommer behålla skyltarna om att hålla avstånd och de kommer även fortsätta att ha handsprit tillgängligt för kunderna. För deras del behöver de inte längre räkna kunderna utan kan lägga fullt fokus på kunderna som kommer in i butiken.
– Jag tror ändå folk kommer titta på hur mycket folk det är ett tag till, det kommer ta tid och frågan är vad som är normalt och om det kommer bli det igen, vad är egentligen hälsosamt för världen, säger Lisa Jonasson, ägare av Flitiga Lisas blommor.

Josefin Petersson