NYHETER 2021-11-26 KL. 17:00

Han försöker få somalier i Växjö att vaccinera sig

Av Hans Nilsson

Han försöker få somalier i Växjö att vaccinera sig
Liban Jamal Mohamed, ST-läkare i Växjö, har tillsammans med Folkhälsomyndigheten gjort filmer på somaliska. för att öka vaccinationstäckningen hos somalier i Växjö och Kronoberg. Foto: Skärmdump av sida

KRONOBERG. Somalier är en grupp som har varit svår att nå när det gäller vaccineringen mot covid-19. Därför satsar nu Region Kronoberg extra på få somalier att vaccinera sig.
Liban Jamal Mohamed, ST-läkare inom geriatrik på Centrallasarettet i Växjö, har engagerat sig i arbetet med att öka vaccinationstäckningen hos somalier i Växjö och Kronoberg.

Han har tillsammans med Folkhälsomyndigheten gjort ett antal filmer med frågor och svar kring vaccination på somaliska. Filmerna är på somaliska, men text finns på både somaliska och svenska.
- Jag har i mitt arbete mött många som varit sjuka och gått bort i covid-19 och genom att informera om betydelsen av att vaccinera sig, hoppas jag att nå ännu fler, säger Liban Jamal Mohamed.
Liban Jamal Mohamed anser att det sprids mycket desinformation om vaccinet. I filmerna lyfter han betydelsen av att informationen är korrekt.
- Genom rätt information är det bättre att fatta ett beslut om vaccination, påpekar han.

Liban Jamal Mohamed har grundat en ideell organisation som heter SSHE, Swedish-Somalis for Health & Education. Där fokuserar man på att utbilda svensk-somalier inom vanliga hälsofrågor. Det här är något som organisationen kommer att satsa mer på i Kronoberg.



hans nilsson