NYHETER 2020-6-19 KL. 14:20

Halmhyddor flyttas - ska bli ett besöksmål

Av Hans Nilsson

Halmhyddor flyttas - ska bli ett besöksmål
- Halmhyddorna är i rätt dåligt skick, så vi har plastat in dem och ska låta byggnadsvårdssnickare restaurera dem när de är på plats, säger Hagart Valtersson. Foto: Privat

MOHEDA. De två halmhyddor på Kronobergshed som är byggnadsminnen ska flyttas från friskolan till en plats i anslutning till minnesmonumentet vid väg 126 och bli ett besöksmål.
- Det är tredje gången jag är med och flyttar de här halmhyddorna, säger Hagart Valtersson, projektledare.
Från 1778 till 1919 var Kronobergshed utanför Moheda övningsfält åt Kungliga Kronobergs regemente. Under övningarna på fältet sov militären i hyddor täckta med halm.
Det byggdes totalt 137 halmhyddor 1841-1889. Två av dem byggnadsminnesförklarades 2002. En officers- och en manskapshydda.
I flera år har de stått inne på Friskolan Kronobergsheds område. Nu har Alvesta kommun och Länsstyrelsen kommit överens om att flytta hyddorna för att göra dem tillgängliga.

De ska stå en bit norrut vid väg 126, mellan Alvesta och Moheda. Kommunen har röjt och schaktat ut den nya platsen.
- Där ska det också finnas en stor informationstavla över regementet och en rastplats för besökare. Hyddorna ska lyftas upp i hela sin konstruktion med en specialkran när de flyttas i slutet av augusti eller början av september, förklarar Hagart Valtersson.

Norra Allbo Hembygdsförening har sökt bidrag på runt 300 000 kronor för att flytta och restaurera hyddorna och för att sköta platsen.
Hagart Valtersson har fått i uppdrag att leda projektet. Han var fastighetsskötare på regementet i många år och har flyttat hyddorna två gånger förut. De flyttades till I 11 i Växjö och stod i regementsparken vid soldattorpet under några år innan de flyttades tillbaka till Kronobergshed.
- Jag tror det här blir ett bra slutmål åt dem nu. Under turistsäsongen kommer platsen vara bemannad och man kan kanske ha visning och skådespelare som spelar teater där.
- Men hyddorna är i rätt dåligt skick, så vi har plastat in dem och ska låta byggnadsvårdssnickare restaurera dem när de är på plats, säger Hagart Valtersson.


hans nilsson



- Det är tredje gången jag är med och flyttar de här halmhyddorna. Jag tror det här blir ett bra slutmål åt dem, säger Hagart Valtersson, projektledare. Foto: Privat



Under övningar på Kronobergshed sov militären i hyddor täckta med halm. Två av dem har stått på Friskolan Kronobergsheds område. Nu ska de flyttas till minnesmonumentet vid väg 126 och bli ett besöksmål. Foto: Privat