NYHETER 2020-3-3 KL. 10:17

Gunilla i Ensemble Cor: ”Jag känner mig som en stjärna när jag står på scenen”

Av Hans Nilsson

Gunilla i Ensemble Cor: ”Jag känner mig som en stjärna när jag står på scenen”
- Dansen är roligast, säger Gunilla Nilsson, som här dansar loss med Martin Ludvigsson, Tobias Karlsson, Mats Gustavsson och Jonas Holmberg. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Den 4 och 5 april är det dags för årets föreställning med Ensemble Cor - ”Sista dansen på Bäckberga”. En av aktörerna i den här dansföreställningen, Gunilla Nilsson, var med och startade Ensemble Cor 2011.
- Jag känner mig som en stjärna när jag står på scenen, säger hon.
Redan 2011, då Ensemble Cor gav sin första föreställning på Palladium, blev det en stor succé med stående ovationer och extra föreställningar.
Sedan har det rullat på varje år med nya teaterföreställningar som gjort succé på Palladium och på Växjö Teater. Snart är det dags igen. Lördagen den 4 april och söndagen den 5 april sätter Ensemble Core upp ”Sista dansen på Bäckberga” på Växjö Teater.
- Det är första gången vi gör en renodlad dansföreställning. Den utspelar sig på ett mentalsjukhus 1969, det är en svart komedi. Här få deltagarna spela psykiskt sjuka, vi ska inte väja för det svåra, förklarar Anette Rosén, teaterdirektör för verksamheten.

Ensemble Cor drivs i projektform av Studiefrämjandet och på uppdrag av Växjö kommun. Ensemblen består av 20 kvinnor och män i olika åldrar och med olika funktionshinder som får arbeta som sångare, skådespelare, dansare och musiker på Studiefrämjandet i Växjö en dag i veckan.
Anette Rosén har jobbat med teater i 35 år och hon påpekar att den konstnärliga nivån är hög i Ensemble Cor.
- Alla deltagarna har en diagnos. Här har vi nog alla diagnoser man kan ha. Men vi förväntar oss att man presterar utifrån sina egna förutsättningar och gör man det så överträffar man sig själv ofta. Vi har samma krav på dem som om det hade varit normalstörda, förklarar Anette Rosén.
Det var Gunilla Nilsson, en av deltagarna, som fick idén till Ensemble Cor efter att ha varit på en föreställning med Glada Hudik, en kommunal verksamhet enligt LSS med en teatergrupp med blandade funktionsnedsättningar och normalstörda skådespelare i Hudiksvall.
- Det var jättehäftig att se dem, de är mina förebilder. Jag kände att jag ville göra likadant som Glada Hudik och pratade med Anette Rosén om det, berättar Gunilla Nilsson och fortsätter:
- Jag har utvecklats av att vara med här. Dansen är roligast, nu ska vi spela psykiskt sjuka och vara lite galna och kasta oss på golvet. Det känns konstigt, det är en utmaning.

Precis som i Glada Hudik har Ensemble Cor både egna ledare och inköpta musiker, skådespelare och dansare i sina föreställningar.
- Vi breddar Växjös kulturliv med ett unikt scenspråk, våra föreställningar liknar inga andra. Deltagarna växer som människor och vi som jobbar med dem växer också, säger hon.
Ensemble Cor har en nyhet till att bjuda på. I slutet av april ordnar man en dansbandskväll på PM:s festvåning. Det är några medlemmar i det egna rockbandet Crazy Days, som har turnerat i Kroatien, som bjuder upp till dans.
hans nilsson



Ensemble Cor består av 20 kvinnor och män i olika åldrar och med olika funktionshinder som får arbeta som sångare, skådespelare, dansare och musiker på Studiefrämjandet i Växjö en dag i veckan. Foto: Hans Nilsson



Det var Gunilla Nilsson, en av deltagarna, som fick idén till Ensemble Cor efter att ha varit på en föreställning med Glada Hudik. - Det var jättehäftig att se dem, de är mina förebilder, säger hon. Foto: Hans Nilsson