NYHETER 2020-7-18 KL. 11:00

Grimslövs folkhögskola satsar på nya utbildningar

Av Anders Jönsson

ALVESTA. På rekordtid har Grimslövs folkhögskola startat upp tre nya utbildningar, varav två inom vård och omsorg. - Vi hade nog startat de här utbildningarna ändå, men det är klart att Coronan har gjort att det gått mycket snabbare än vanligt, säger Erik Engsbråten, rektor på folkhögskolan i Grimslöv.
Efterfrågan på utbildad vård- och omsorgspersonal är stor i vanliga fall, men i och med Coronapandemin har den ökat ytterligare.
- Vi ser att behovet är stort, men också att intresset för utbildningar inom vård- och omsorg är mycket stort, säger Erik Engsbråten.

40 nya utbildningsplatser till vårdbiträde och undersköterska blir det, och de har kommit till på rekordtid.
- Det var i mitten av maj som vår styrelse tog ett beslut om att vi skulle starta de här utbildningarna, en månad senare hade vi ordnat platserna och startdag blir 28 september. Nu kan jag inte säga att jag har absolut koll på allt som hänt i den här skolans snart 144-åriga historia, men jag kan nästan lova att så här mycket har det aldrig hänt på så kort tid.
Det gick också snabbt att rekrytera lärare till de nya utbildningarna.
- Jag vet att det är brist på behöriga lärare till de här typen av utbildningar, men vi har haft tur och kunnat rekrytera två bra lärare. Möjligheten att få vara med och forma en utbildning från grunden har säkert gjort det lättare att rekrytera.

Utbildningen till vårdbiträde är på ett år och till undersköterska på två år. Exakt hur fördelningen av platser mellan de båda utbildningarna kommer se ut är inte helt klart utan beror mycket på hur många som söker respektive utbildning.
- Första året är i alla fall gemensamt.
Förutom vård och omsorg startas även en utbildning till natur- och vildmarksguide.
- Det har också lite koppling till Coronan, det är många som upptäcker Sverige nu när vi inte kan resa. Det är många som ger sig ut och vandrar, cyklar eller paddlar. Så den typen av kompetens behövs mer. Den utbildningen är på en termin.

Erik Engsbråten hoppas på ett högt söktryck, vilket det ser ut att bli.
- Vi har ju egentligen inte gått ut med det här så mycket än, men det har redan kommit samtal om utbildningarna.
Det finns möjlighet att bo på internat för den som vill gå någon av utbildningarna.
- Det gör ju folkhögskolan unik, det är väldigt familjärt och det handlar inte bara om skolarbetet, det händer så mycket annat här. Men bor man i närområdet går det utmärkt att pendla både från Alvesta och Växjö.
Sista ansökningsdag för natur- och vildmarksguide är i mitten av augusti och till vård- och omsorgsutbildningarna i slutet av augusti.




anders jönsson


Att få till de nya utbildningarn har gått med rekordfart, berättar rektor Erik Engsbråten. Foto: Alf Engsbråten