NYHETER 2020-12-6 KL. 10:01

Göran är lycklig i butiken: ”Jag blev rastlös som pensionär”

Av Hans Nilsson

Göran är lycklig i butiken: ”Jag blev rastlös som pensionär”
Göran Ottosson försökte leva som pensionär för tio år sen, men han blev rastlös och öppnade Görans HiFi igen. - Jag är lycklig när jag är i butiken. Jag mådde inte bra av att inte göra något, säger Göran Ottosson. Foto: Hans Nilsson

VÄXJÖ. Göran Ottosson på Görans HiFi på Bäckgatan i Växjö har haft stereobutik sedan 1968. Som 70-plussare har han fortfarande kvar passionen för sitt jobb. Den så kallade pucken - Crystal Clamp - som han har designat är ett resultat av det. - Jag försökte leva som pensionär för tio år sen, men jag blev rastlös. För mitt välbefinnande är det bra att jag jobbar, jag är lycklig när jag är i butiken, säger han och ler som en liten glad grabb.
Många tappar orken och lusten för jobbet med ålderns rätt och längtar efter pensionen när de närmar sig 65-årsåldern.
Men det finns också de som klarar att behålla glöden. Det har förstås mycket att göra med vad man jobbar med. Hur tungt jobbet är fysiskt och psykiskt och framförallt om man jobbar med något man brinner för.
Det har 76-årige Göran Ottosson gjort i hela sitt yrkesliv. Han växte upp i Lenhovda i Uppvidinge kommun. Hans pappa var glasblåsare vid Kosta glasbruk och hans mamma var föreståndare för ett hem för mentalsjuka i Lenhovda.

Men Göran valde en helt annan väg än sina föräldrar.
Han blev tidigt intresserad av tekniken i ljudapparater. När han växte upp på 1950-talet var radion ett självklart inslag i alla hem och TV-apparaten började göra sitt intåg i de svenska hemmen.
- Jag har alltid varit intresserade av ljud och elektronik. Vad är det som gör att det blir ett bra ljud? Det är sånt jag funderar på. Så när jag var 15 år läste jag till teknisk konstruktör i Malmö per korrespendens och sedan läste jag på Luxors skola i Motala som var en skola för TV-tekniker, berättar Göran.
Han hamnade i Hyltebruk i Halland som TV-och radioreparatör i början av 60-talet. Efter några år där väntade ett kort mellanspel på ett halvår som ansvarig för en Expert-butik i Gislaved tog han över Centralservice i Alvesta 1968, en butik som sålde radio- och TV-apparater, bandspelare och stereoanläggningar. Den låg först på Skolgatan och sedan på Värendsgatan och bytte namn till Görans Radio.
Men det var 1974 som Göran började göra sig ett namn på riktigt när flytten gick till Växjö, först till Kungsgatan 4 och sedan till källaren på Kungsgatan 2.
Det var där butiken utvecklades mer mot att bli en renodlad stereobutik. När Göran inledde ett samarbete med Bang & Olufsen 1996 ville det danska företaget att han skulle ha större och ljusare lokaler och då flyttade han sin butik till Norrgatan 18.

Görans HiFi blev känd i hela södra Sverige som en sofistikerad stereobutik för finsmakare och det är den fortfarande. I Görans butik kan den dyraste stereoanläggningen kosta en bra bit över 100 000 kronor.
- Jag har anläggningar för alla prisklasser, men jag säljer bra anläggningar. Mitt dilemma är väl att man köper av mig och sedan går det många år innan man kommer hit igen och handlar. En del kunder säger så, men de är väldigt nöjda med det de köpt av mig för många år sedan.
- Nu är det många äldre som kommer in och köper fina grejer. De har sålt villan och köpt en bostadsrätt och vill ha en anläggning som passar. Det kan vara folk som hållit på med musik själva och som är lite kräsna när det gäller ljud, berättar Göran.
- Men jag är inte ut efter att mjölka kunden på pengar, det har jag aldrig varit. Jag vet vad det är jag säljer och jag kan tekniken, jag försöker alltid känna av vad det är kunden vill ha och vad kunden är beredd att ge.
För lite mer än tio år sedan var det dags för Göran att testa livet som pensionär när han fyllde 65 år. Det gick sådär. Pensionärslivet varade inte länge.
- Jag mådde inte bra av att inte göra något. Samtidigt ringde många gamla kunder och undrade om jag skulle öppna butiken igen. Pantbankens gamla lokal på Bäckgatan 22 var ledig, så 2011 öppnade jag här och nu har jag öppet tisdagar, onsdagar och torsdagar och efter överenskommelse. Jag har väl sex kunder per dag i snitt, plus att jag har mycket service där jag lagar skivspelare och förstärkare.
När vinylen blev het igen för runt tio år sedan blev vinylskivspelaren åter aktuell. Göran kom att tänka på att det hade gjorts försök att stabilisera vinylskivan med en sak som liknar en puck och som placeras mitt på etiketten på skivan när den ligger på skivtallriken. Han började fundera på att utveckla den saken för runt tio år sedan.
- Man hade försökt med en puck i metall, men den är magnetisk. Med plast blev det statiskt. Trä fungerade inte heller, så jag började experimentera med glas och samarbetade med glasblåsare i Målerås och Kosta glasbruk. Men det var först när jag hittade Kent Elm på Skrufs glasbruk som det blev som jag ville ha det, förklarar han.

Göran har lyckats konstruera och designa en puck i glas, eller Crystal Clamp, som han kallar det. Den väger 340 gram och placeras på skivetiketten när vinylskivan spelas.
- Musiken lyfts fram på ett annat sätt med den här pucken, musiken kommer närmre lyssnaren och blir tydligare. Det är tack vare att det blir mindre luft mellan skivan och skivtallriken och att skivan ligger fast på tallriken med pucken som tyngd, förklarar Göran och lägger till:
- Jag är mycket stolt över Crystal Clamp. Jag har sålt 300 stycken sedan 2011. Jag vet att den finns hemma hos folk inte bara i Sverige utan även i USA, Japan, Norge, Danmark och Tyskland.





hans nilsson


Göran Ottosson på Görans HiFi i Växjö har passionen kvar för ljud och stereoanläggningar. Han har konstruerat och designat en puck i glas, Crystal Clamp. Den väger 340 gram och placeras på skivetiketten när vinylskivan spelas. Foto: Hans Nilsson



- Jag har alltid varit intresserade av ljud och elektronik. Vad är det som gör att det blir ett bra ljud? Det är sånt jag funderar på, säger Göran Ottosson på Görans HiFi. Foto: Hans Nilsson