Gängkonflikten i Araby: ”Handlar om personliga oförrätter och hämnd”
Av Hans Nilsson
- Vi är nu ett mordförsök till ifrån att få en mycket negativ utveckling i Växjö, säger Admir Smailagic, chef för polisens fokusgrupp i Araby, här i civila kläder inför en husrannsakan i området. Foto: Hans Nilsson
VÄXJÖ. Mordförsöket i Araby och skjutningarna nyligen har till stor del att göra med en konflikt som blossat upp mellan somaliska och arabiska kriminella gäng, enligt polisen.
- Det är ett gammalt groll som har dykt upp igen med personliga oförrätter och hämnd. Vi är nu ett mordförsök till ifrån att få en mycket negativ utveckling i Växjö, säger Admir Smailagic, chef för polisens fokusgrupp i Araby.
De senaste tidens våldshändelser i Araby har skakat om Växjöborna. Det handlar om det brutala mordförsöket med kniv på Hjalmar Petris väg i Araby för några veckor sedan där en 19-åring har häktats för dådet.
Det har även skett skjutningar i Araby och uppgörelser mellan gäng från Araby.
- Efter mordförsöket har det varit incidenter runt om i Växjö. De här grupperna har letat efter varandra och stött samman i centrum, på Söder, i Araby och på Västra indistriområdet. Folk har också ringt och berättat att de har sett och hört skjutningar i Araby, säger Admir Smailagic, polisinspektör i Växjö.
- Det har varit ett spänt läge, men vi har ökat vår närvaro i Araby och gjort insatser tillsammans med kommunen och föreningar för att dämpa oron och minska våldsyttringarna. Vår uppgift är att öka upptäcksrisken så att de inte ska våga använda våld. De vill ju inte riskera att skaka galler.
Admir Smailagic är den polis i Växjö som kan de kriminella gängen i Araby bäst. Han är gruppchef för polisens fokusgrupp i Araby. Men han var dessutom insatschef vid Operation Försommar i Araby, som ingick i Rimfrost, och som var den största polisinsatsen någonsin i Växjö när det gäller kriminella nätverk.
Enligt en källa som Lokaltidningen har pratat med ska händelserna i Araby bland annat ha att göra med en konflikt mellan arabiska och somaliska kriminella gäng. Det bekräftas av Admir Smailagic.
- Till stor del handlar konflikten mellan gängen i Araby nu om hämnd för gamla och personliga oförrätter. Det är på ett personligt plan mellan olika individer. Så det har inget med marknadsandelar på narkotikamarknaden i Växjö att göra eller en affär som har gått snett till exempel, förklarar han.
Men samtidigt påpekar Admir Smailagic att det här är komplext. Arabiska och somaliska gängmedlemmar kan till och med vara kompisar i perioder.
- Det är inte så enkelt som att det bara är ett somaliskt kriminellt gäng mot ett arabiskt kriminellt gäng. De här gängen styrs inte enbart utifrån bakgrund och etnicitet. Det kan handla om dagsformen och vilka de är kompisar med för tillfället, och det kan ha att göra med vilka man gick i skolan med.
- I just den här konflikten handlar det inte om unga förmågor i 14-15-årsåldern, utan det är lite äldre personer som är 20 plus som har varit aktiva. Men att det är så här komplext gör det svårare för polisen.
Den finns också uppgifter om att den sociala oron har ökat i Araby på grund av ett val av en ny ledare bland somalier som har splittrat gruppen.
- Det kan jag varken bekräfta eller dementera, men vi har inte sett någon ökad kriminalitet inom den somaliska gruppen där de ger sig på varandra, klargör Admir Smailagic.
hans nilsson
- Till stor del handlar konflikten mellan gängen i Araby nu om hämnd för gamla och personliga oförrätter, säger Admir Smailagic, chef för polisens fokusgrupp i Araby, här i civila kläder inför en husrannsakan i området. Foto: Hans Nilsson
Admir Smailagic, chef för polisens fokusgrupp i Araby, här i civila kläder inför en husrannsakan i området. Foto: Hans Nilsson