NYHETER 2020-7-16 KL. 13:57

Från Nato till Vislanda - nu öppnar Xhafer ny restaurang

Av Hans Nilsson

 Från Nato till Vislanda - nu öppnar Xhafer ny restaurang
Xhafer Haziri var kock på en Nato-bas i Kosovo för bara några år sedan. Numera driver han Vislanda St 3 Bar och Restaurang och snart öppnar han ett nytt matställe i Ängelholm. Foto: Hans Nilsson


VISLANDA. Xhafer Haziri var kock på en Nato-bas i Kosovo för bara några år sedan - numera driver han Vislanda St 3 Bar och Restaurang och snart öppnar han ett nytt matställe i Ängelholm.
- Man får inte sluta kämpa bara på grund av corona, säger Xhafer Haziri, som snart fyller 53 år.
Det var i en by nära Pristina i Kosovo i före detta Jugoslavien som Xhafer Haziri föddes och växte upp.
I mitten av 80-talet när han var 18 år började han jobba på en restaurang och det fortsatte han med till 1991 då kriget bröt ut i dåvarande Jugoslavien.
- Det fanns ingen anledning alls för mig att kriga mot mitt eget folk i Jugoslavien, så jag deserterade från armén och flydde ensam till Sverige, berättar han.
Det var ett stort steg Xhafer tog, det var dödsstraff på att desertera från armén. Under tio år flyttade han runt och bodde på olika orter i Sverige och jobbade på flera restauranger innan han återvände till Kosovo 2001.
Då hade kriget mellan Serbien och Kosova tagit slut efter att militäralliansen Nato bombat serberna och tvingat deras styrkor att lämna Kosovo 1999.
Xhafer kunde börja ett nytt liv i Kosovo. Han träffade en tjej som han gifte sig och bildade familj med.
Xhafer fortsatte jobba i restaurangbranschen, och 2012 sökte han jobb som civilanställd kock på en Nato-bas i Kosovo.
- Det var ett brittiskt företag som lagade mat åt soldaterna på Natobasen. Jag hade en veckas provanställning, men jag fick jobbet redan efter tre dagar, säger han.
Xhafer jobbade till 2016 i köket på Natobasen och fick en massa nyttig erfarenhet, tycker han.
- Det var intressant och trevligt, men de var extremt hårda med kontrollen av maten. Man hade mycket kontroller av temperaturen på maten. Om någon hade blivit sjuk av maten kunde de se exakt vilken mat som hade serverats, minns han.
- De var noga med allt, vi fick göra hälsokontroller var sjätte månad. Men det var en mycket bra erfarenhet, jag lärde mig hur viktigt det är att ha kontroll på maten och temperaturen. Det tänker jag på nu när jag hanterar mat på min restaurang.
Efter att Xhafer slutat jobba på Nato-basen återvände han till Sverige 2016. Han jobbade på Vislanda Pizzeria ett år innan han fick jobb på en restaurang i Hörby i Skåne.
- En dag ringde en fastighetsägare i Vislanda som jag känner och undrade om jag ville ta över restaurangen på Storgatan 3.
- Ja, det var klart att jag ville det. Jag ville ju ha något eget och dessutom behövde jag inte göra något med inredningen i lokalen, allt var färdigt, förklarar han.
I februari 2019 öppnade Xhafer sin St 3 Bar och Restaurang i Vislanda. Den 250 kvadratmeter stora lokalen har inte bara använts till att servera a la carté och pizza.
- Jag har haft pubkväll en gång i månaden med dans och ibland har jag haft dj. Det har varit populärt, det brukar komma över 100 personer från Vislanda och trakten, berättar han.
- Hela min verksamhet har gått bra. I januari och februari som brukar vara de svåraste månaderna hade jag väldigt bra omsättning i år. Det var innan corona, i april och maj tappade jag kunder och omsättningen halverades. Men i juni har det ökat och gått mycket bättre.
Trots att Sverige är mitt i en coronakris väljer nu Xhafer att satsa på en ny restaurang vid Vejby Strand nära Ängelholm i nordvästra Skåne.
- Jag tar över en restaurang och investerar i nya maskiner och lite ny inredning. Valhall St 3 ska den heta och det blir a la carté. Jag hoppas att jag kan öppna nu i helgen, och jag hoppas kunna ha ett par anställda med tiden.
- Man kan ju inte ge upp bara för corona, man måste kämpa. I början ska jag vara i Vislanda på dagarna och jobba och på kvällarna i Ängelholm, sedan får jag se vilken av restaurangerna som går bäst, förklarar Xhafer.



- I april och maj tappade jag kunder och omsättningen halverades. Men i juni har det ökat och gått mycket bättre, säger Xhafer Haziri, som har Vislanda St 3 Bar och Restaurang. Foto: Hans Nilsson



Trots att Sverige är mitt i en coronakris väljer nu Xhafer Haziri att satsa på en ny restaurang vid Vejby Strand nära Ängelholm i nordvästra Skåne. Foto: Hans Nilsson