NYHETER 2020-8-6 KL. 10:00

Folkets Hus har klarat krisen - och satsar på nya aktiviteter

Av Anders Jönsson

Folkets Hus har klarat krisen - och satsar på nya aktiviteter
Folkets Hus i Alvesta satar på älder och barn och ungdomar i sina nya aktiviteter under hösten. Foto: Jacob Hector

ALVESTA. Många verksamheter har det tufft under Coronakrisen och på Folkets Hus i Alvesta märker man också av en stor förändring. Men här har man också valt att ta till vara på tiden. - Det är en stor utmaning, men vi passar på att utnyttja tiden. Vi renoverar och funderar över nya aktiviteter till hösten, säger Mats Martinsson, ordförande för Folket Hus i Alvesta.
Alla filmvisningar är inställda och under de sista aktiva månaderna på Kulturens Hus i Alvesta var det inte mycket till aktivitet. Men tack vare en god IT-utbyggnad har Kulturens Hus, som drivs av Folkets Hus, haft mer aktiviteter än väntat.
- Jag tror aldrig vi har fakturerat så mycket under sommarmånaderna som vi gjort i år, säger verksamhetsledare Adam Karlsson.
Och det är faktiskt tack vare Coronapandemin.
- Landsorganisationen (LO) skulle haft sitt stora årsmöte med 700 personer på Waterfront Hotell i Stockholm. Men det blev inställt. I stället spreds det ut i landet. Som till Spegeln i Malmö, biograf Capitol i Göteborg, en studio i Bromma och till Kulturens Hus i Alvesta, berättar Adam Karlsson.
- De tog inte in mer än 50 personer på varje ställe och spred ut det på flera datum. Det gick fint att ha med Alvesta på listan. Vi har investerat mycket i teknologi så alla kunde sitta i biografen och när det skulle röstas hade deltagarna en iPad.

Tack vare det har Kulturens Hus klarat sig ganska bra i krisen. Och nu är förberedelserna inför hösten i gång och det är mycket som händer.
- Vi kommer jobba mycket med film, som riktar sig både till unga och till äldre, berättar Mats Martinsson.
En nyhet som kommer under hösten är en filmstudio för äldre.
- Det spelar ingen roll om vi får ta in 250 personer eller 50, jag tror en sådan idé kan fungera bättre på en mindre grupp till och med. Man får mindre grupper med större delaktighet från deltagarna, säger Martinsson.

Det finns också en god anledning till att göra riktade aktiviteter mot just de äldre och mot barn och ungdomar.
- Alla andra där emellan åker till Filmstaden i Växjö om de vill se en film. Vi skulle inte få mer än 10-15 personer om vi visade de modernaste filmerna.
Ett annat koncept som Kulturens Hus kommer satsa mer på är live-opera på bioduk.
- Vi visar föreställningar från The Metropolitan Opera i New York och de har varit mycket välbesökta. Det folk som åker långväga för att se föreställningarna, berättar Mats Martinsson.

Samtidigt är det inte bara innehållet som kommer förnyas utan också själva huset.
- Vi håller på att ändra stil på kaféet. Det kommer att bli i 50-talsstil och vi kommer även att ha en liten scen för livemusik. Det är nästan klart och vi kommer att inviga det i månadsskiftet augusti-september.
Mycket av förändringarna kommer i och med Coronan, nu finns tid att tänka och handla.
- Det handlar om att förändras i takt med tiden, det går inte att leva på gamla meriter. Så vi har använt den här lugnare perioden till att förändra och förnya, avslutar Mats Martinsson.


anders jönsson