Eva Nilsson: ”Jag är en envis smålänning”
Av Hans Nilsson
Vissa dagar i veckan har Eva Nilsson även hand om caféet i Folkets Hus. Där har hon installerat sin mormors gamla köksluckor. Foto: Privat
ALVESTA. När pandemin slog till i april förra året tappade Lammet & Brödet i Alvesta uppåt 80 procent av sina kunder på kort tid. Ägaren Eva Nilssons lösning var att avveckla butiken och flytta verksamheten från Torggatan till Folkets Hus i början av sommaren. Där har hon hittat balansen mellan tillverkning och café och ser nu fram emot att pandemin ebbar ut.- Jag är en envis smålänning, jag ger mig inte så lätt, säger Eva Nilsson.
Lammet & Brödet startades av Ulf och Lena Hedlund i Alvesta för 30 år sedan. Då var det fokus på lamm och tillbehör, men med åren har det kommit till massor av nya produkter med inläggningar av hemkonserveringstyp.
När Ulf Hedlund gick i pension i december 2018 tog Eva Nilsson över butiken på Torggatan 1. Hon tog även över recepten, tillverkningen och försäljningen av bland annat semlor, bondkringlor och olika sorters bröd på Lammet & Brödet.
Men redan efter drygt ett år tog pandemin kål på mycket av verksamheten på Torggatan. I april lade Eva Nilsson ned butiken.
- De flesta av mina kunder är lite äldre, och 70-80 procent av dem försvann med pandemin eftersom de inte skulle gå ut och handla i butiker, berättar hon och fortsätter:
- Men jag är inte typen som lägger mig ned och ger upp. Så jag gick till Folkets hus och frågade arbetsutskottet om de ville ha ett samarbete med mig, och det ville de.
I början av sommaren 2020 hade Eva Nilsson flyttat in i Folkets Hus. Hon hyr in sig i källaren och använder det stora köket till tillverkning. Vissa dagar i veckan har hon även hand om caféet.
- Jag har kört caféet onsdagar, torsdagar och en del lördagar och söndagar. Dessutom har jag varit i köket och tillverkat chutney, marmelad, glögg, drycker och senap och bakat resten av dagarna. Men nu blir det ett ”Mitt i veckan-café” på onsdagar och torsdagar. Jag måste ju ha tid för att tillverka mina produkter.
Eva Nilsson känner att hon har hittat balansen mellan tillverkning, försäljning och att sköta caféet, där hon säljer sina egna produkter. Dessutom har hon återupptagit försäljning av lamm i form av färdigpackat lamm i lådor.
- Jag försöker få ut mina produkter på olika sätt. Bland annat har jag en återförsäljare som är på torget i Växjö varje onsdag och lördag och säljer mina produkter och italiensk mat. Även Torne Lanthandel och Kastebergs gårdsbutik utanför Ljungby säljer mina grejer, men jag söker efter fler återförsäljare att samarbeta med, förklarar Eva Nilsson.
Dessutom vill hon lägga mer fokus på att utveckla nya spännande smaker. Allt detta i väntan på att vaccinet ska hjälpa samhället att hantera covid-19 bättre.
När pandemin har ebbat ut hoppas hon kunna få cateringjobb och vara med på events, mässor och marknader som exempelvis Huseby julmarknad. Precis som det var innan pandemin.
- Jag måste utvärdera det jag gör i Folkets Hus. Nu ser jag fram emot mässorna. De är roliga och väldigt viktiga för mig, på mässor får man ju chansen att prata om sina produkter, säger Eva Nilsson.
hans nilsson
Eva Nilsson på Lammet & Brödet hyr in sig i källaren i Folkets Hus i Alvesta och använder det stora köket till tillverkning av marmelad och drycker bland annat. Foto: Privat
Bondkringlor på Lammet & Brödet. Foto: Privat